328 от членовете на Европейския парламент подкрепиха включването на ядрената

...
328 от членовете на Европейския парламент подкрепиха включването на ядрената
Коментари Харесай

След двегодишни усилия ЕП призна ядрената енергия за зелена

328 от членовете на Европейския парламент поддържаха включването на нуклеарната сила и природния газ в листата на зелени и устойчиви енергийни източници, обхванати от така наречен таксономия (класификация) на Европейския съюз. На пленарна сесия в Страсбург с 278 „ за “, 328 “против “ и 33 „ въздържал се “ евродепутатите гласоподаваха и отхвърлиха възражението на Делегирания акт на Регламента за таксономията. Това значи, че проектът за деяние на Европейската комисия за финансиране и стимулиране на зелените вложения ще разреши на частните капитали да финансират планове в тези сфери.

„ Подкрепата за нуклеарната енергетика и природния газ е основополагаща. Това е първата крачка за гарантиране на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Ядрената сила като зелена и устойчива към този момент е реалност. “, съобщи Цветелина Пенкова, член на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал и вицепрезидент на Групата за поддръжка на нуклеарната енергетика в Европейския парламент.

„ Въпросът е основен както за Европейски Съюз, по този начин и в частност за България. Днес бе даден явен сигнал, че след близо 2 годишни старания на работа, прагматичните политики са водещи. В дълготраен проект нуклеарната сила е най-ефикасният метод за реализиране на задачите на Зелената договорка. Гласуването бе едно от най-важните до момента. Възобновяемите източници са бъдещето, само че към момента не разполагаме с задоволителен механически потенциал, с цел да разчитаме единствено и само на тях. “, добави евродепутатът. Тя добави, че идната стъпка следва да се вземе от Съвета и ръководителите на страните членки на Европейски Съюз, само че предизвести, че „ страните в Европейски Съюз разполагат с стеснен запас и единствено посредством готовност на частни вложения за инфраструктура на базови мощности можем да запазим енергийната непоклатимост на Европейски Съюз “.

Цветелина Пенкова е безапелационна, че гласуването насочва и знак към България. За страната е извънредно значимо развиването на нови базови мощности и решението на Европейския парламент ще даде нужния тласък. Възможностите за вложения в нови нуклеарни централи и развиването на нови технологии в тази сфера затвърждават Европейския нуклеарен бранш като един от най-иновативните в света. Ниската дълготрайна цена на електрическата енергия, генерирана от нуклеарните централи, актуалната геополитическа конюнктура и интервалът на възобновяване след пандемията дефинират решението на Европейския парламент като крайъгълен камък за гарантиране на енергийната сигурност на континента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР