328 Източник: 3eNews, архив Борба за овладяване на енергетиката. Това

...
328 Източник: 3eNews, архив Борба за овладяване на енергетиката. Това
Коментари Харесай

Смените на високо ниво в БЕХ – наложителна мярка или опит за овладяване на енергетиката

328  article picture alt description
Източник: 3eNews, списък

Борба за преодоляване на енергетиката. Това се набива на очи от процесите, които текат в този бранш от доста години. Сега се случва още веднъж – заменен е шефът на сдружението, промени бяха направени и в борда на шефовете. Най-вероятно има учредения за това – проблемите в бранша са доста, по цени на тока България се подрежда измежду най-скъпите в Европа, няма концепция какво ще се прави в енергийния комплекс Марица Изток, държавните сдружения са донор на помощи за бизнеса, помним проблемите с държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, които доведоха до ниска ликвидност на борсата и дадоха старт на ценовия скок и така нататък - прегледен образец какъв брой неприятен собственик е страната, изключително в енергийния бранш.

И всичко това се случва на фона на дълбока енергийна рецесия в света, заплашваща да потопи и България, която от месеци е в хватката на сериозна политическа и финансова рецесия. За похлупак енергийните специалисти към момента се недоумяват за какво едно сдружение в тежко финансово положение като Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ е притежател и на футболен тим. На процедура част от финансовите инжекции на БЕХ отиват косвено в поддръжка на българския футбол.
Новите кадрови изненади в енергетиката явно не разпознават и не вземат решение проблемите в сдруженията, или тези на потребителите. Никой не повдига въпроса за Националната електрическа компания (НЕК), макар че там от години стои въпросът с тарифен недостиг за няколко милиарда лв., който не може просто по този начин със счетоводни хватки да бъде премахнат. Никой не приказва и за проблемите, пред които е изправен АЕЦ „ Козлодуй “ поради прехвърлянето на 450 млн. лева за краткотрайно решение на казуса с цените на тока за бизнеса. Не че бизнесът не би трябвало да бъде подсилен. Трябва, само че има по-разумни способи. Никой не приказва за загубите на електроенергийните предприятия – резултат от фрапантно поскъпналия ток на борсата, където ЕРП-тата наложително купуват еленергията за софтуерните си загуби и ниските цени, които Комисията за енергийно и водно контролиране признава като разход по това перо. Така загубите на трите сдружения, които доставят ток за контролирания пазар за семействата, към този момент набъбнаха до няколкостотин милиона лв. единствено за месец – два.
Борбата за преодоляване на енергетиката не е казус. Прецедент е, че това се случва в миг, в който страната ни е на прага на дълга и непредвидима зима в развой на задълбочаваща се енергийна рецесия.
От дълги години се приказва, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е нещо като леговище на креатури на едни или други ръководещи, че е механизъм за управление на процесите в енергийните сдружения от една страна, а от друга – „ касичка “ и политическа пръчка. Затова битката за преодоляване на българската енергетика постоянно стартира оттова.
Днес, когато БЕХ към този момент е на интернационалните пазари, когато цените на електрическата енергия порастват с неукротими темпове, когато още в този момент би трябвало да бъдат взети решения за продължение на процеса на либерализация на пазара на електрическа енергия, с цел да бъдат защитени жителите от внезапен скок на цените, обстановката е по-различна. И кадровите промени би трябвало да се вършат с ясна обосновка и с слагането на съответни цели и надзор за осъществяването им. Затова би било добре смяната да се направи от постоянно държавно управление при работещ парламент. От основно значение за всички специалисти и за нас като консуматори е назначените хора в борда на шефовете на финансовия холдинг да са с ясни цели и позиции, и те да се съблюдават дълготрайно. Това ще увеличи доверието в работата на БЕХ както при вложителите, по този начин и при ръководещите и хората.
В разбора „ Първите две години от приемането на закон за обществените предприятия в България “, оповестен напълно неотдавна от Института за пазарна стопанска система, създателят доктор Петя Георгиева дава ясни рекомендации като цяло за държавните предприятия. Сред тях участва и БЕХ и този разбор е извънредно потребен и част от решението. То никога не значи „ преодоляване “. Самият разбор на ИПИ можете да видите по-долу.
Как се промени БЕХ през годините
Последната промяна на шеф на холдинга бе през 2020 година, когато отпред бе Жаклен Коен. Самият той няколко пъти идва и си отива от шефския пост в БЕХ.
Предишното негово уволняване бе от министър Теменужка Петкова през 2016 година Година по-късно още веднъж тя го назначи да ръководи АЕЦ „ Козлодуй “. Според специалисти уволнението на Коен преди пет години е било поради закъснение при потребление на заемът, с който холдинга е трябвало да погаси заплащания към НЕК по дълготрайните контракти с американските ТЕЦ-ове.
През 2014 година началник на холдинга бе Иван Йончев, само че през лятото, поради здравна намеса той бе заменен и на директорския пост се възкачи Жаклен Коен. Тогава Коен бе претрупан с нелеката задача да приключи контракта с „ Уестингхаус “ за градеж на Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Той по този начин и не бе публично подписан. Отново в този интервал Коен стана началник и на плановата компания „ Южен поток България “, откакто и там се наложи да замести Иван Йончев.
Ако се върнем малко преди този момент рокадите в БЕХ още веднъж бяха политически. През 2013 година тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев смени цялото управление на холдинга. Начело тогава бяха Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов. Тогава изгряха и звездите на Боян Боев и инж. Георги Христозов, които влязоха в управата на холдинга непосредствено от средите на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.
Андонов изкара към година на шефския пост в БЕХ, като бе назначен от някогашния енергиен министър Делян Добрев. Преди това, през 2012 година на поста бе Йордан Георгиев. Само година преди този момент различен министър – Трайчо Трайков назначи Георгиев на поста. Министър Трайков не бе удовлетворен от работата на Мая Христова като началник на БЕХ.
Стабилното ръководство на БЕХ е от голяма важност и за облигационните излъчвания на холдинга. Инвеститорите постоянно са по-спокойни и великодушни, когато знаят в дълготраен проект какви цели и задачи ще извършва професионалното управление на сдружението.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР