32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия

...
32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия
Коментари Харесай

32% от българите са били участници или свидетели на агресия

32% от българите са били директни очевидци на нападателни дейности или са били участници в тях през последната една година. Това демонстрират данните от без значение телефонно допитване на „ Галъп интернешънъл”, извършено на 4-6 юли измежду 800 души в цялата страна.

По няколко значими въпроса в последно време обществото ни чува два или повече различаващи се и даже противоречащи си описа. Около НДК се чуха две противоположни истории, към евентуалната договорка със самолетите, както и във връзка с качеството на храните у нас и други Ключово значимо в такива моменти е да се види каква е първата и интуитивна социална реакция.



Оказва се, че по обвиняванията в корупция 71% от българите имат вяра на Румен Радев, а 9% имат вяра на Цветан Цветанов. Очевидно е, че тук се проектира персоналното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 година, да вземем за пример.

Явно хората имат вяра и на сигналите за друго качество на „ западни “ и „ източни “ разновидности на една и съща марка хранителен артикул. Цели 51% настояват, че са се натъквали на разлики в качеството на храни. Хората очевидно преувеличават в отговорите си, само че това демонстрира какъв брой забележителен е казусът за качеството на храните в очите на българите.



Данните ясно сочат, че значимите тематики в последно време не разсънват безспорни настройки, а има „ борби на състезаващи се тълкования “. Надделява онази, която съдържа по-добро пояснение. Например, концепцията за катализаторите на колите среща поддръжка (85%), в случай че бъде обяснена с цялостни ограничения за опазване на въздуха.

Обществото е предразположено към доста от концепциите, които в последно време се разискват – те се възприемат с съвсем автоматизирано утвърждение или без планиране. Създаването на комисия за случая НДК се поддържа от болшинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на Българска социалистическа партия – от болшинство от 64%. Мнозинство от 75% пък утвърждава закупуването на нови самолети за армията.

Инициативата на Бойко Борисов за приемане на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз среща поддръжка измежду болшинство от 70%. Очевидно мненията не се въздействат от това кой е създател на самодейността. Борисов е споменат, само че даже и измежду електоратите на други партии тази самодейност среща утвърждение.

Протестите на служителите на реда също се поддържат - две трети застават зад тях, а 26% не ги утвърждават. Явно е, че външнополитическите начинания на Борисов се правят оценка високо, само че във вътрешнополитически проект са налице проблеми и те се долавят ясно от обществото. Пример за това е и преобладаващото отрицание към ограничението на заплащанията в брой – 61% не поддържат ограничението, а 35% го поддържат.

Обезпокоителен е делът на хората, които свидетелстват, че в последната една година са ставали очевидци на експанзия или са били участници в нея – една трета от запитаните дават отговор позитивно. Процентът е обезпокоителен на фона на зачестилите медийни информации за случаи на нападателно държание.

Въпреки всичко, по проблема в Асеновград българите не стигат до крайности – умишлено беше тествано рисково изказване (да се изселят всички роми). То не среща преобладаваща поддръжка – 53% се изричат отрицателно по тази концепция, въпреки да има и 36%, които се съгласяват. Тези 36% са доказателство за наболял публичен проблем, който съдържа сериозен капацитет за отрицателно развиване.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР