31-годишен мъж от Великобритания бе приет в болница, след като

...
31-годишен мъж от Великобритания бе приет в болница, след като
Коментари Харесай

31-годишен мъж припадна и получи гърчове заради клечка за уши

31-годишен мъж от Англия бе признат в болница, откакто припадна. Причината – ушна зараза, провокирана от съчка за уши (и по-специално от нейния памук, заклещен в лявото му ухо). Освен всичко останало, инфекцията е довела до гърчове и повръщане.

Мъжът е получил некротичен отитис екстерна – инфектиране на външното ухо, което се среща нормално при възрастните хора (особено тези, които страдат от диабет или имат проблеми с имунната система). Състоянието се провокира от постоянно срещаната бактерия Pseudomonas aeruginosa. Може да бъде рисково и в някои случаи – даже смъртоносно.

На доктрина при потреблението на клечки за уши съществува риск от развиването на сходно инфектиране, защото те могат да наранят ушния канал. Досега обаче не се е появявал случай, при който точно те да са го провокирали. Не е ясно какъв брой време памукът е бил заклещен в ухото, само че мъжът не е можел да чува добре със засегнатото ухо близо пет дни.

Виж още: Защо не би трябвало да си чистите ушите с клечки за уши

Освен инфекцията, гърчовете и повръщането, пациентът не е могъл да помни добре и имената на хората през дните, предшестващи утежняването на положението му. Първоначално са му предписани антибиотици, ако има менингит – смъртоносна мозъчна зараза. Впоследствие лекарите му бият анестезия, с цел да открият какво тъкмо му има.

Медицинският екип открива, че ушният канал е бил инфектиран и цялостен със секрет. Именно тогава вижда и главният извършител – част от памука от клечката за уши. Компютърната томография демонстрира и абцеси в самия череп. Лекарите почистват ухото, а мъжът стартира да приема антибиотици интравенозно. Седмица по-късно абцесите се смаляват.

През идващите 2 месеца мъжът продължава да приема медикаменти. Около 10 седмици след възобновяване му не е имал повече признаци и неврологични проблеми.

Случаят е разказан в детайли в BMJ Case Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР