300 декара широколистна и иглолистна гора е обхванал големият пожар

...
300 декара широколистна и иглолистна гора е обхванал големият пожар
Коментари Харесай

300 декара смесена гора гори над Хвойна, в гасенето участва и хеликоптер

300 декара широколистна и иглолистна гора е обхванал огромният пожар над село Хвойна, заяви началникът на пожарната в Чепеларе Николай Зангаров. Огънят се популяризира по билото и е достигнал на съвсем километър от Хвойна. 
В гасенето взе участие хеликоптер S 532 AL Cougar с екипаж от 24-та авиобаза Крумово, оповестиха от Министерството на защитата. Хеликоптерът е изхвърчал от авиобазата в 15.32 часа и гаси огъня от въздуха. Искането е отправено от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, заради комплицираните условия в региона, в който гори пожарът.
От Южноцентралното държавно дружество в Смолян оповестяват, че пожарът е на към 10 км от чепеларското село Хвойна, в местността „ Синият хан “. При тях сигналът е получен към 13 часа и незабавно към мястото са се отправили екипи на пожарната и чиновници на Държавните горски стопанства в Чепеларе, Смолян, а от ДГС-Доспат-с тежка техника.
Огънят е обхванал насаждения от черен бор, като пожарът е върхов, прецизират от ЮЦДП-Смолян.
Гасенето на огъня е затруднено, защото местността е труднодостъпна и противопожарните коли не могат да стигнат до огнището. 
Зам.-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов допуска, че огънят е тръгнал от запалена цигара, захвърлена край пътя.  Той изясни, че в началото пламъците са обхванали върховете на най-близките борове край пътя, само че доста бързо са се популяризирали и към този момент са на височина 300-400 метра. 4 пожарни от Чепеларе и Пампорово гасят огъня. 
Към момента няма заплаха за популацията в околните обитаеми места. Причините за случая се обясняват.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР