300 000 работници и служители или около 10% от заетите

...
300 000 работници и служители или около 10% от заетите
Коментари Харесай

Всеки десети работещ българин е бил под карантина заради вируса

300 000 служащи и чиновници или към 10% от заетите у нас, са били карантинирани поради среща с ковид. Принудителното уединяване на хора, което взима все по-застрашителни размери поради неудържимото разрастване на болестта, вещае тежки проблеми в стопанската система, сигнализира бизнесът. " Все повече предприятия са сложени пред риска да спрат поради отсъстващ персонала, като най-тежък е ударът върху огромните промишлени предприятия, в които отдалечената работа и разреждането на работните места са невъзможни, изясни пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Нещата се усложняват в допълнение от така наречен самоизолиране. Поради куп неуредици с проби, джипита и така нататък доста хора сами вземат решение да си останат у дома - включително и не тъй като се усещат зле, а с цел да не сеят вируси, защото са контактували със инфектиран непосредствен. Работдателите постоянно демонстрират схващане и позволяват по телефона индивидът да отсъства. Но няма по какъв начин да схванат дали служащият в действителност би трябвало да " пази стаята " или просто симулира, с цел да си даде отмора.  Факт е, че огромният % самокарантинирали се не разполагат с наставления от РЗИ и от персоналния доктор и едвам 27 000 от отсъствалите поради ковид са показали болнични листове.

Бизнесът желае по-ясни правила за изолирането на контактните и на заболелите. На шефовете в предприятията все по-често  се постанова сами да вземат решение дали да позволяват контактни лица на работните им места с риск те да разнасят инфекцията, или да понижават и стопират производството поради дефицит на личен състав ", изясни Добрин Иванов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР