30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане

...
30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане
Коментари Харесай

Половината шестокласници: Математиката и историята са напълно безинтересни

30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане - не виждат смисъл да вървят на учебно заведение, сочи национално представително изследване на Център за приобщаващо обучение. Как да върнем смисъла в учебно заведение - това е главната тематика на новия безвъзмезден онлайн справочник, основан от Център за приобщаващо обучение, който може да бъде свален от интернет страницата на организацията. Неговата цел е да поддържа учители и шефове от цялата страна да се оправят с непрекъснато растящата липса на мотивация на учениците да вървят на учебно заведение.
Наръчникът събира опита на Център за приобщаващо обучение от междинната фаза на Програма "Училището има смисъл ", която се реализира с поддръжката на фондации Velux в две български учебни заведения - СУ "Георги Бенковски " в град Тетевен и СУ "Христо Смирненски " в град Брезово. Само за една година новаторският метод на Програмата съумява да увеличи мотивацията за учене на над 70% от включените деца и даже да понижи броя на неизвинените отсъствия с 20% по отношение на миналата година, като слага главен фокус върху връзката сред ученето и живота.

Именно скъсаната връзка сред учебното заведение и живота се оказва един от основните проблеми пред българското обучение - децата не схващат по какъв начин това, което учат в клас, ще им е потребно за живота и надлежно губят интерес към учебното заведение. Според национално представителното изследване на Центъра, 30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане от учебно заведение, а цели 45% от тях считат главните предмети като математика, история и естествени науки за изцяло безинтересни.

"Когато видяхме тези данни, си казахме, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, тъй като учебното заведение става все по-неадекватно по отношение на условията и упованията на актуалните деца ", изясни Димитър Лазаров, програмен шеф на Център за приобщаващо обучение, и добави: "С работата си в Брезово и Тетевен ясно видяхме, че е допустимо и даже не е комплицирано да създадем по този начин, че децата да вървят на учебно заведение с наслада. И с цел да вдъхновим учители и шефове от цялата страна да създадат същото, взехме решение да съберем научените уроци в новия справочник. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР