30 милиона лири или 34,4 млн. евро. Толкова пари бе

...
30 милиона лири или 34,4 млн. евро. Толкова пари бе
Коментари Харесай

Един Джеко – Босненският диамант

30 милиона лири или 34,4 млн. евро. Толкова пари бе приготвил Роман Абрамович, с цел да купи през януари един футболист, навършил 32 години преди пет дни. Това е Един Джеко, който на следващия ден ще излезе с екипа на Босна против България в другарски мач в Разград. Сделката сред „ Челси ” и „ Рома ” за прехвърлянето на нападателя не се случи или (може би) просто се отсрочи за лятото.

В българския футбол сега няма състезател като Един Джеко. Тъжно, само че правилно, както се пее в един шлагер на “Металика ”. На 32 години голаджията се котира на трансферния пазар също толкоз високо, колкото в най-хубавите си времена. Сега “Челси ” щеше да го притегли за 34 млн. евро, а през 2011-а “Манчестър Сити ” го купи от “Волфсбург ” на 27 години за 35 млн. евро. Високата пазарна цена на босненеца може да се изясни с обстоятелството, че той е машина за голове на всички места, където играе. Възрастта като че ли не въздейства върху формата му. По това наподобява на Кристиано Роналдо, от който е по-малък с една година.

Показателно е представянето на Джеко в сегашния му клуб “Рома ”. Той се подвизава там от лятото на 2015 година Първо беше преотстъпен от “Манчестър Сити ”, а след това бе закупен. За два сезона и половина в римския клуб нападателят изигра 127 срещи във всички шампионати и вкара 66 гола, като с 29 попадения стана голмайстор на Серия А за 2016-17 година През предходната седмица той остави печата на своята върхова реализаторска форма в мрежата на “Шахтьор ” за домакинската победа с 1:0, с която “Рома ” се класира на четвъртфинал в Шампионската лига за първи път от 10 години насам. Джеко не е стигал до тази фаза в шампионата с предходните си тимове “Волфсбург ” и “Манчестър Сити ”.

Като всеки топфутболист и той мечтае да стане европейски клубен първенец. Засега наподобява, че ще има (поне) два шанса да го направи – през сегашния сезон или през идващия – може да е с “Рома ”, може да е с “Челси ”, а за какво не и с “Барселона ”? Според информации от Испания, каталунският исполин също държи под око неостаряващия босненец. Но и в настоящия си клуб Джеко се усеща като император на Рим. Неговите голове са мас за раните на сензитивните тифози на “Рома ”, които не могат да се зарадват на шампионска купа от 17 години и трябваше да преглътнат раздялата с излезлия в пенсия кумир Франческо Тоти.

Преди две седмици Джеко вкара за успеха с 3:2 над “Наполи ” и стана първият футболист, осъществил 50 и повече голове в три от четирите огромни европейски шампионати – Италия, Англия и Германия. Постижение, което не е било по силите на нападатели като Самюел Ето‘о и Златан Ибрахимович. Възходът на босненеца потегля от Бундеслигата, където играе четири сезона за “Волфсбург ”. Той е платен от фирмения тим на автомобилния гигант “Фолксваген ” през 2007 година за 4 милиона евро от “Теплице ”, откакто става голмайстор №2 в чешкото състезание с 13 попадения в 30 мача.

Любопитна е историята по какъв начин Джеко се озовава в “Теплице ”. Той е роден в Сараево и стартира кариерата си в локалния “Железничар ”, само че там го намират за “твърде висок ” и “твърде непохватен ”. Затова с наслада го продават на чешкия клуб за 25 000 евро. “Когато ни предложиха тези пари, си мислехме, че сме удари джакпота ”, спомня си един от шефовете на “Железничар ”. Джакпотът обаче е ударен от “Теплице ”, който след това трансферира Джеко във “Волфсбург ” за 160 пъти по-голяма сума. С немския си тим босненецът става първенец в Бундеслигата през 2009 година, като в решителния мач против “Байерн ” вкарва два гола за разгрома с 5:1.

Със мощните си изяви нападателят си резервира билет за Англия и през януари 2011 година отива в “Манчестър Сити ”, който заплаща за него 35 млн. евро. Това е вторият най-скъп трансфер на клуба за това време след привличането на Робиньо от “Реал ” (Мадрид) за 42,8 млн. евро. И в “Сити ”, както и във “Волфсбург ”, босненецът се разминава за малко с Мартин Петров. Головете на Джеко имат огромна заслуга за шампионските трофеи на “Сити ” през 2012 и 2014 година Едрогабаритният щурмовак свети и в националния тим на Босна и Херцеговина, за който има 89 мача и 52 гола. 10 от попаденията му са в сполучливите квалификации по пътя към международното през 2014 година в Бразилия. След един от виртуозните му голове в мач против Белгия през 2009 година тв коментаторът го афишира за Босненския елмаз (а ние си имаме Бижутер) и този прякор залепва трайно за името му.

“Диамантът ” е роден под щастлива звезда, за което свидетелства роман на майка му Белма. При една от бомбардировките над Сараево по време на войната в някогашна Югославия тя имала шанса да го извика у дома броени минути, преди игрището, където дребният Джеко ритал с другари, да бъде надупчено от бомби. Едно от момчетата умира. Домът на фамилията е опустошен и се постанова бъдещата звезда да живее дружно с 15 родственици на 35 квадратни метра в мазето на къщата на дядо си и баба си.

Женен е за топмодел

Съпруга на Един Джеко е една от най-красивите босненки. Женен е за топмодела Амра Силаджич, която е по-възрастна от него с 2 години и има 14-годишна щерка от първия си брак със сръбски предприемач. Красавицата роди щерка и наследник и на голаджията, откогато той заигра в “Рома ”.
Бащата на Джеко е бил футболист и любим на публиката на “Железничар ”. Като дете точно той го води всеки ден на тренировки. По това време любим на бъдещата международна звезда е Андрей Шевченко и израства с копие от неговата фланелка от “Милан ” на гърба.

ЗА НЕГО

По-добър от Ибрахимович
Все по-рядко виждаме нападатели от вида на Джеко – мощни и технични. По мое мнение той е по-добър от Златан Ибрахимович. Показва неизменност и вкарва доста голове на всички места, където играе. Работих с него в националния тим на Босна и имам директни усещания от професионалното му отношение към всеки мач.
Мирослав Блажевич,
трети в света като треньор
на Хърватия през 1998 година

Има класата на
Ван Бастен

Джеко е един от най-хубавите нападатели в света. Неговата класа и жанр ми припомнят на Марко ван Бастен. И двамата са високи, бързи, играят чудесно с двата крайници, имат превъзходна техника и са мощни с глава. Джеко не е чак толкоз грациозен, само че е доста по-здрав физически. Виждаме, че виждаме, че на 32 години се намира в страхотна форма, а Ван Бастен се отхвърли поради травми на 29 година
Руди Фьолер, международен първенец с Германия от 1990 година

Играта на „ Рома “ зависи от него
В момента не желаеме да се разделяме с скъп футболист като Джеко. Неговата игра е решаваща за представянето на “Рома ”. Дори когато не вкарва голове, той оказва огромно въздействие върху тима с наличието си и с присъединяване в играта. Можехме да го продадем през зимната пауза, само че взехме решение да остане при нас.
Умберто Гандини, изпълнителен шеф на “Рома ”

Не е огромен състезател, само че е огромен голаджия
За мен Джеко не е огромен футболист, само че е огромен голаджия. Плаках като дете, когато оказа помощ на моя обичан тим “Манчестър Сити ” да стане първенец в последния кръг през 2012 година Гледах мача против “Куинс Парк ” в един бар в Чили. Губехме с 1:2 до 92-ата минута, когато Джеко изравни, а в 94-ата Агуеро вкара за 3:2. От наслада щях да изкубя тв приемника от стената, плаках, виках, псувах…
Ноуъл Галахър,
китарист и текстописец
на групата “Оуейзис ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР