30-годишната Дария – дъщеря на влиятелния общественик и идеолог на

...
30-годишната Дария – дъщеря на влиятелния общественик и идеолог на
Коментари Харесай

Разследването разкри: Дугина взривена с 400 грама тротил

30-годишната Дария – щерка на авторитетния държавник и идеолог на неоевразийството Александър Дугин, е била взривена с 400 грама тротил, заяви вестник „ Възгляд “. Според специалисти, представени от изданието, причинителите са се снабдили с експлозива на съветска земя. Количеството, употребявано за офанзивата, елементарно може да се побере в дамска чанта, настояват още осведомени.

На съветските служби им бе належащо малко повече от денонощие, с цел да разгласят за разкрито убийството на Дугина. Според версията на Федералната работа за сигурност (ФСС), покушението е квалифицирано и осъществено от украинските спецслужби. Кои тъкмо обаче – по този начин и не стана ясно. Разследващите се похвалиха, че още на сутринта след показното ликвидиране е бил обрисуван кръгът на обвинените, а единствено ден по-късно са изяснени и детайлностите към самоличността на хипотетичните убийци. Прекият причинител, настояват те, е родената в Мариупол Наталия Вовк, която след нещастието в предградията на Москва бяга в Естония, а оттова продължава към Австрия.

Медиите в Русия разгласиха най-различни детайлности към самоличността на Наталия Вовк. По непотвърдена информация това е нейното моминско име, което е употребила, с цел да пресече свободно границата с Русия. Пълното й име е Наталия Павловна Шабан. Майка е на 2 деца – наследник и по-малка щерка. Смята се, че Данил служи във Военноморски сили на Украйна.

Снимки демонстрират, че самата Наталия Шабан също е военнослужеща в Националната армия на Украйна и по-конкретно във войсковата част 3057, по-известна като полк „ Азов “. Според медиите евентуално е била обвързвана, като доста други бойци от полка, с украинските служби за сигурност.

Според ФСС Наталия Вовк е пристигнала в Русия на 23 юли дружно с 12-годишната си щерка София Шабан с автомобил „ Мини Купър “ с регистрационен номер, публикуван от така наречен

Донецка национална република (E982XH DPR). От началото на войната в Украйна на територията на Русия влизат голям брой бежанци, а по данни на граничната работа на територията на Ростовска област в деня, в който Вовк идва в страната, същото вършат още 18 хиляди души. Ето за какво тя не провокирала съмнението на управляващите.

След идването си в Москва майката наема апартамент в същата постройка, в която живее и жертвата, и в продължение на месец я следила със същия автомобил, само че към този момент със заменени номера – този път казахски (172AJD02).

Според източници на в. „ Коммерсант “ от службите Вовк и щерка й са участвали на фестивала „ Традиция “ – последното събитие, в което взе участие Даря преди гибелта си. Официалната версия е, че директният причинител на убийството въпреки всичко е имал съизвършител, който е оказал помощ за прикрепяването на взривното устройство под дъното на автомобила.

Вовк не изчакала Александър и Даря да изоставен паркинга: тя тръгнала по-рано, с цел да стигне до мястото на плануваното нападение преди жертвите. Следователно тя (и/или съучастникът й) не са били наясно, че целта на офанзивата – Александър Дугин, не е бил в колата дружно с щерка си.

Предположенията са, че след задействането на взривното устройство Вовк минава към последната част от проекта – да избяга от Русия. 14 часа след закононарушението майката и дъщерята не са се върнали в наетия апартамент. По обяд в неделя автомобилът „ Мини Купър “, който се счита, че е на Вовк, пресякъл границата на Псковската област с Естония. Времето е задоволително, с цел да се измине дистанцията, настояват проверяващите органи. Номерата още веднъж били заменени – този път с украински (AH7771IP): килърката очевидно е предположила, че казахските номера скоро ще бъдат оповестени за търсене. Следите на Вовк по-късно изчезват, само че не след дълго се появяват. Тя взема решение да не се връща в родината си, а да се откри – или най-малко за малко – във Виена. Персоналът на един от хотелите наоколо до Централната жп гара в австрийската столица алармират, че измежду гостите има жена, която доста наподобява на Вовк.

Що се отнася до автомобила на обвинената – по данни на съветските медии той е бил пуснат за продажба от сина й Данил Шабан в един от известните украински уеб сайтове за коли втора употреба – със същия номер, с който Вовк напуща Русия. Разследващите считат за недоверчив фактът, че на една от фотосите в обявата е изписана датата 18 август. По това време Вовк е била в Москва дружно с щерка си и евентуално публикуването на обявата е било за оправдание. Малко след гибелта на Дугина обявата е изтрита. Предполага се, че колата в никакъв случай няма да бъде открита.

Посланикът на Киев при Светия трон Андрий Юраш насочи рецензии към папа Франциск поради изказването му за „ почтените жертви “ на обстановката в Украйна, измежду които предстоятелят на Римокатолическата черква уточни убитата съветска журналистка Даря Дугина, съобщи Ройтерс.

В рамките на групова визита във Ватикана Франциск дефинира Даря като „ оскъдно момиче “, което е станало една от „ почтените жертви “ на военния спор, който влезе в шестия си месец. По думите на Юраш обаче изказването на папата е „ разочароващо “ за страната му.

Това не е първата рецензия на украинския посланик към папата. В навечерието на Великден Юраш назова „ неуважително и недопустимо “ решението на Ватикана да предложения дами от Русия и Украйна да носят дружно кръста по време на обичайното шествие.

Служители на съветското посолство в Кипър са получили закани в деня на гибелта на Даря Дугина, разкри посланикът на Москва в страната Станислав Осадчий. По думите на дипломата в деня на трагичната гибел на Даря в посолството се е обадил човек, който на негоден британски е предизвестил посланика, че е „ идващият “. Няколко дни по-късно пред посолството са се събрали представители на украинската диаспора, които са хвърляли камъни и са залели постройката на задачата с алена багра.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР