30 години след свалянето на Берлинската стена все още има

...
30 години след свалянето на Берлинската стена все още има
Коментари Харесай

Германският град, който все още е разделен от Стената

30 години след свалянето на Берлинската стена към момента има един град в Германия, който е разграничен сред Изтокa и Западa.

 Bundesarchiv Bild 183-N0415-363, Mödlareuth, Zonengrenze

Границата сред двете страни на града през 1949 година

Градът съществува от 1810 година, ситуиран на границата на две немски провинции, Бавария и Тюрингия, само че това в никакъв случай не е било проблем за жителите му, най-малко до края на Втората международна война. С разделянето на Германия сред Съветския съюз и Съединени американски щати, Мюдлероут е разграничен по линията сред двете провинции. Съветите заемат източната част на града, а американците поемат западната част.

След разделянето е издигната стена, която да отбелязва границата сред двете територии, с инсталирани охранителни кули, наземни мини и картечници. Мюдлероут става прочут като „ Малкия Берлин “.

Джейсън Джонсън, създател на „ Разделеното село: Студената война в немските граници “, споделя, че градът е „ чудноватост “ в модерна Германия. Според него градът към момента има двама кметове, два пощенски кода и два районни кода. За да приказват с някой от другата страна на улицата, хората безусловно би трябвало да създадат междуградски диалог. Има даже разнообразни учебни заведения за децата от всяка страна на града. Случайният екскурзиант в Мюдлероут може да забележи разликата в поздравите, употребявани от жителите във всяка половина. От баварска страна те са посрещнати с обичайния баварски привет „ Grüss Gott “, до момента в който от другата страна употребяват по-познатият ни немския привет „ Guten Tag “.

Инголф Херман работи в локалния музей и споделя, че има признаци, че общността последователно се сплотява. В последно време жителите се събират дружно за събития в читалището, ситуирано от тюрингийската страна на границата. От няколко години, вместо да слагат двe майски дървета за Първи май, те издигат единствено едно, което и двете страни да употребяват.

 Viki-Markt.Maibaum

Майско дърво

Първоначално препоръките окупират целия град, само че се отдръпват на страната на Тюрингия и отстъпват баварския сектор на Съединени американски щати. Стената е издигната през 1952 година, с цел да се предотврати проникването на хора през границата.

През 1961 година, 5 години след издигането на Берлинската стена, Мюдлероут има своя лична бетонна стена. Животът в града обаче не наподобява на живота в разделения Берлин.

От една страна, множеството берлинци в западния сектор не познават хора от източната страна. Където и да живеят хората, това въпреки всичко си беше огромен град. В Мюдлероут всички познават всички останали и от двете страни на стената. Един човек даже е обособен от брат си с нея.

Разделянето на подобен дребен град изисква друг метод от страна на препоръките. Те изпращат там 5 шпиони на Щази, само че жителите незабавно схващат, че не са локални и ги заобикалят, като по този начин им пречат да научат каквото и да е.

Джордж Буш, когато е вицепрезидент на Съединени американски щати при Роналд Рейгън, посещава дребното градче и сподели на събралите се от западната страна на стената, че „ тази стена е още по-голям цинизъм “ от по-известната берлинска.

Берлинската стена стартира да се срутва на 9 ноември 1989 година На 5 декември хора от източната страна желаят от кмета си да отвори стената и два дни по-късно инженери от граничната защита стартират да я смъкват. До 9 декември хората към този момент са свободни да минават сред двете страни.

Днес единствено дребна част от нея е оживяла в дребния град. Тя е част от музей навън дружно с две от стражевите кули. Все отново границата остава такава, каквато е в продължение на 65 години, като държи двете страни на града обособени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР