30 души от работещите в столичното метро излязоха на протест

...
30 души от работещите в столичното метро излязоха на протест
Коментари Харесай

Плашат със спиране на метрото - работници си искат по-високите заплатите

30 души от работещите в столичното метро излязоха на митинг в 11 часа в подготвеност да блокират и двата входа на метростанция " Сердика ". Протестиращите желаят гаранции, че обещанията за нарастване на заплатите им ще бъдат изпълнени.

Те се притесняват, че подписаното на 26 февруари съглашение с кмета на София Васил Терзиев за нарастване на възнагражденията с 15% няма да се извърши във типа, в който е подписано.

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ поддържа недоволството на служащите и чиновниците.

В региона на метростанцията има и засилено полицейско наличие.

Лидерът на федерацията Александър Шопов посочи пред публицисти, че терзанията са след извършените срещи, " в които се натъртва, че заплатите би трябвало да се изравняват и да се разпределят процентите, което не е възможно и синдикално за КНСБ ".

По думите му хората би трябвало да си получат това, което им е дадено. Само в " Метрополитен " има проблем, в останалите сдружения от градския превоз си разписаха своите 15% нарастване на заплатите и там всичко е умерено, съпостави Шопов. Ако през днешния ден няма съглашение за нарастване на заплатите, е допустимо и самите метровлакове да преустановят работа. Кметът на София Васил Терзиев извърши своето заричане и в този момент всичко е в ръцете на " Метрополитен ", сподели още Шопов.

 15% покачване на заплатите стопира митинга на градския превоз, към този момент
15% покачване на заплатите стопира митинга на градския превоз, към този момент

Синдикатите обаче остават недоволни

Припомняме, че тематиката за заплащането в градския превоз на София се трансформира в съществена още по време на акцията за локалните избори за Ваня Григорова и МК " Българска социалистическа партия за България ". След съставяне на Общинския съвет в столицата тематиката бе подхваната и от Карлос Контрера, Вътрешна македонска революционна организация, а и от групата на ГЕРБ/СДС. В последните месеци имаше проведени и други митинги.

Малко по-късно през днешния ден в Столична община следва конференция по тематиката заместник-кметовете по направление " Финанси и опазване на здравето " Иван Василев, " Транспорт и градска подвижност " Илиян Павлов и общинският консултант " ПП-ДБ (Спаси София) " Андрей Зографски, зам.-председател на комисията по превоз към Столичен общински съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР