3-часов спектакъл под наслов Да изгоним злото. Да бъде! ще

...
3-часов спектакъл под наслов Да изгоним злото. Да бъде! ще
Коментари Харесай

Сурвакарски гастрол в София на фона на отменения „Сурва“ в Перник

3-часов театър под наслов „ Да изгоним злото. Да бъде! ” ще показват сурвакари от Пернишко на дефиле в столицата на 9 януари.

За жал, за трета поредна година Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " няма да се състои. Това се постанова заради фактът, че след Коледните и Новогодишни празници Перник влезе в тъмночервената зона по заболеваемост от ковид.

Да усетят атмосферата на „ Сурва “ обаче столичани ще могат да го създадат на събитието в Борисовата градина в неделя.

Близо 200 са участниците, които ще покажат магията на „ Сурва “ в София. Ще има дефиле на сурвакарски групи от Батановци, селата Лобош, Лесковец, Банище, село Люлин и самодейна сурвакарска група " Йорданови АРТ и Приятели " от столицата. Ще има половинчасов театър „ Игри с маски “ в осъществяване „ Майсторите на танца “ с живописен началник Красимир Димитров от сърцето на „ Сурва “ – гр. Перник. А доктор Милена Любенова от „ Института за етнология и фолклористика с етнографски музей “ при Българска академия на науките, ще показа на феновете обичая „ Сурова ”.

Ще има мечкарница и, в която майстори от района ще покажат образно по какъв начин се вършат маските и фотографска галерия със фотоси от предходните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.

„ Сурва “ е част от Представителния лист на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР