3.3% е контрабандата на цигари за третото тримесечие на 2019

...
3.3% е контрабандата на цигари за третото тримесечие на 2019
Коментари Харесай

Контрабандата на цигари спадна до нов рекорд – 3.3%

3.3% е контрабандата на цигари за третото тримесечие на 2019 година Това е нов връх на ниско равнище по отношение на предходните доклади.

Това стана ясно на конференция, на която бе показан разбор на противозаконната контрабанда на цигари, който се прави на всяко тримесечие.

Проучването се прави от самостоятелна организация по методологията на празните опаковки в 20 града.

Най-голям дял от контрабандните цигари има марката " Карелия " - 13.1%, максимален дял подправени артикули са открити от цигарите " Мурати " - 4.3%.

Следват " Мерилин ", " Палмал ", " Оме ", " Давидов ", " Марлборо ", " Ротманс ".

Последните месеци са засечени тъкмо такива незаконни цигари, поради разрушената фабрика на 4 юли фабрика в Пловдив. Засечени са и незаконни цигари с гръцки надписи, които са били предопределени за гръцкия пазар.

Най-голяма е контрабандата през третото тримесечие в Плевен - 7.1, следват Перник, Хасково, Стара Загора, а в Габрово, Ямбол, Враца, Шумен, Габрово и Ямбол равнищата са доста ниски, към този момент с нулева противозаконна търговия.

Високи равнища на контрабанда има в граничните градове - Свиленград - обичайно високо равнище - 35%. В Кюстендил има леко нарастване.

" България е на положителното дъно на таблицата ", похвалиха се службите.

Вътрешният министър Младен Маринов даже се пошегува: " Притеснява ме, че сме доста покрай нулата и всяко едно качване ще е минус за институциите. Ако свалим резултатите, ще би трябвало да стартираме да се обясняваме за какво се подвига контрабандата ", сподели той.

По думите службите са основали вакуум в среда, в която налягането е по-голямо и в случай че не се държи, доста бързо ще влязат нелегално цигари.

" Ежедневно се отблъскват такива напъни и обменяме информация с нашите съседи ", сподели още Маринов, уточнявайки, че проблематичните зони са градовете, които са наоколо до границите.

В тази връзка ръководителят на парламентарната комисия за битка с контрабандата Емил Димитров - Ревизоро сподели, че е предложил да се усили цената на цигарите с 10-12 ст., само че това не е било признато.

" Трябваше да увеличим цигарите, тази година няма нарастване и идната година няма да има. Но би трябвало, с цел да не се получи както при Симеон Дянков, за жалост по този начин ще се получи и при нас - ще изискат да създадем 140-150 евро минимална цена ", сподели той.

Шефът на Митниците Георги Костов означи, че приходите от акцизи имат растеж 7.7%, а сумата от тях е със 150 милиона над плануваните в бюджета при започване на година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР