293 млн. лв. за иновации от ЕС тръгват към микро,

...
293 млн. лв. за иновации от ЕС тръгват към микро,
Коментари Харесай

ЕС дава близо 300 млн. лв. за иновации в малкия и среден бизнес

293 млн. лева за нововъведения от Европейски Съюз потеглят към микро, дребни, междинни компании и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация. Предприятията би трябвало да са с до 499 чиновници. Тази мярка започва по програмата " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП), изпълнявана от Министерството на нововъведенията и растежа. Целта на оповестената процедура посредством асортимент на планови оферти " Внедряване на нововъведения в предприятията " е да финансира предприятия, които желаят да внедрят продуктови нововъведения или нововъведения в бизнес процесите.
 
Подкрепата за компаниите ще бъде в тематичните области на Иновационната тактика за умна специализация 2021-2027 година - информатика и ИКТ, мехатроника и микроелектроника, промишленост за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености и чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система.
 
Подходът за разпределение на средствата е районен, обръщат внимание от министерството - т.е. повече пари са отделени за по-слабо развитите райони - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен и Южен централен район. Фирмите там ще имат достъп до сумата от 264 млн. лева Например за компании, които се намират в Югозападния, който се води в преход, средствата ще бъдат по-малко - 29 млн.
 
Минималният и оптималният размер на финансовата помощ ще варират сред 50 и 800 хиляди лв.. Микро- и дребните предприятия могат да аплайват за до 500 хиляди лева, а междинните предприятия и дребните сдружения със междинна пазарна капитализация – до 800 хиляди лева От ведомството допълват, че съфинансирането ще бъде сред 20% и 50%, като ще зависи от определения режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на осъществяване на плана. Крайният период за подаване на плановите оферти е до 31 януари 2024 година.
 
Кандидатстването ще се прави единствено онлайн през системата ИСУН, раздел " Европейски фондове при споделено ръководство (2021-2027) ", само с потреблението на годен Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула " Е-кандидатстване ", който ще откриете на този линк.
 
По време на първата полемика " Европа за България ", проведена от " 24 часа " с финансовата поддръжка на Европейския парламент, Радослав Ризов, шеф на основна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност ", заяви, че следва и отварянето на още една процедура " Разработване на нововъведения в предприятията ". Тя към този момент била подготвена и ще започва до края на годината. Бюджетът по нея ще бъде 127 млн. лева, а задачата - да даде фокусирана поддръжка на предприятията за създаване на нововъведения.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР