291 800 българи ще са със защита от Омикрон, след

...
291 800 българи ще са със защита от Омикрон, след
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: В 99% от случаите не се заразяваме с Ковид от повърхности и пипане

291 800 българи ще са със отбрана от Омикрон, откакто в четвъртък страната ни е получила първите дози от пригодените за варианта ваксини

Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, представен от.

Те обаче са предопределени единствено за бустер. Имунизациите към този момент са разпределени в Районните здравни инспекции (РЗИ).

„ Ще бъдем снабдени с към 2 милиона дози. Те са подготвени за приложимост, не се разреждат и може да престоят по-дълго време в ледник, тъй че са комфортни. Желаещите да си ги слагат обаче би трябвало да имат цялостен имунизационен цикъл “, разяснява доцент Кунчев. Той изрази вяра през есента равнището на имунизация у нас да се увеличи.

„ Ако това се случи обаче, ще се дължи повече на обществени аргументи като скупчване на учениците. С наближаването на 15 септември разбирам терзанията на хората. Все отново учениците са по 5-6 часа в затворено пространство, контактите там са по-интензивни.

Но считам, че при данните, които имаме към този момент, при съблюдаване и на най-елементарните условия като проветряване на пространствата, няма да има проблем “, сподели доцент Кунчев. Според него това е най-подценяваната мярка, само че е измежду най-ефективните, защото става дума за респираторен вирус.

„ В 99% от случаите не се заразяваме от повърхности и пипане, а от поемане на частици. Така че проветряването е нещо обикновено, само че прави огромна работа. Дори при студено време отварянето на прозорци по 5-10 минути на всеки час обезпечава понижаване на размера на вирусите.

След това да се съблюдава разстояние, да не забравяме за дезинфекцията на повърхности и ръце, носенето на маски, въпреки към този момент не предвиждаме да са наложителни “, изясни основният държавен контрольор. Той обаче посочи, че всичко това е на база на сегашната обстановка и в случай че се появи нов вариант с по-тежко протичане, здравното министерство ще върне някои от старите ограничения.

В учебните заведения при опция би трябвало да се вкара друго начало на образователните занятия и друг график за междучасията за обособените паралелки, както и да се премине на двусменен режим на присъствено образование, с цел да се понижат паралелките, както и да се дефинират обособени класни стаи.

Родителските срещи пък би трябвало да са от разстояние, а при нужда от директна връзка да се съблюдава отдалеченост от 1,5 м. Ще има и засилен утринен филтър, с цел да не се позволяват възпитаници със признаци.

„ Целта е да не се смесват потоците, за задачата и храненето в учебния стол също би трябвало да е по график. Всеки да си учи в неговата класна стая “, изясни доцент Кунчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР