29 декември е Международен ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се

...
29 декември е Международен ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се
Коментари Харесай

Международен ден на биологичното разнообразие

29 декември е Международен ден на биологичното многообразие. Отбелязва се по решение на 49-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1995 година в деня на влизане в действие през 1993 година на Международната спогодба за биологичното многообразие, подписана на 14 юни 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия.

Биологичното многообразие е трансформирало Земята в неповторимо обитаемо място и има значимо значение за застраховане благосъстоянието, прехраната и културната целокупност на хората.

Стремейки се да предотвратят невижданата загуба на биологични типове, породена от антропогенната активност, страните, подписали Конвенцията за биологично многообразие взаимно работят за доста понижаване до 2010 година на темповете на загуба на биоразнообразие в световен, районен и народен мащаб, включващо и битката с нищетата и възстановяване на изискванията за битие на всички форми на живот на Земята.

Поради географското си състояние, релеф и климатични условия България има едно от най-богатите измежду европейските страни и най-съхранено биологично многообразие.

Опазването и устойчивото прилагане на биологичното многообразие в страната е регламентирано главно в три закона и подзаконовите нормативни актове към тях (Закона за предпазените територии, Закона за лечебните растения и Закона за биологичното разнообразие).

Разработването на нормативната база за ръководството, опазването и използването на биологичното многообразие в страната е финализирана в края на 2004 година, като съответните нормативни документи са хармонизирани с европейските наставления в направлението " Природа ".

През 2005 година беше регистрирано осъществяването на Националния проект за запазване на биологичното многообразие 1999-2004 и признат новия Национален проект за запазване на биологичното многообразие 2005-2010.

Разработени са 35 проекти за ръководство на предпазени територии и проекти за деяние за 35 застрашени скотски и растителни типове.

Създадена е осведомителна система за биологичното многообразие. Системата е обвързване на страната по Конвенцията за биологичното многообразие и беше високо оценена от Секретариата на Конвенцията.

Започна основаването на Националната система за мониторинг на биологичното многообразие и предпазените територии, финансирана в границите на българо-холандско съдействие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР