28-та Годишна генерална асамблея на CESMA /Конфедерация на европейските асоциации

...
28-та Годишна генерална асамблея на CESMA /Конфедерация на европейските асоциации
Коментари Харесай

БАМК e домакин на 28-та Годишна генерална асамблея на CESMA във Варна


28-та Годишна генерална асамблея на CESMA /Конфедерация на европейските асоциации на морските капитани/ ще се организира във Варна на 18-и и 19-и май 2023 година Домакин на събитието ще бъде Българската Асоциация на морските капитани (БАМК).

Мястото на събитието ще бъде Военноморско учебно заведение „ Никола Вапцаров ” и кв. „ Аспарухово ”.

Основната тематика на семинара ще бъде „ Зелено мореплаване “, с презентации, свързани с провокациите, произлизащи от новите технологии за запазване на морската среда от замърсяване.

Мотото на CESMA, 28-ма AGA във Варна, България е „ Зелени технологии – бъдеще и резистентност “.



Гости на асамблеята ще бъдат господин Ерик Далеге (президент на EMPA), Ричард Франке (старши управител MAN Energy Solutions ), кметът на регион Аспарухово Ивайло Маринов, Лучано Крапанцано – Директор Морски интервенции – Atlantic Container Line (Grimaldi Lines) български публични лица, учени, водещи предприемачи морската промишленост и изявени адвокати в региона на морското право. Както нормално, ще има и съпътстваща стратегия за дамите, гостите съпътстващи представителите на европейските капитански организации.

 

За БАМК

Още през 1990 година поражда концепцията за основаване на Сдружение на капитаните от гражданското мореплаване.

На 17.04.1990 година се организира учредително Събрание, на което е признат и Устава на Сдружението. Взето е решение Сдружението да бъде краткотрайно като Секция към Моряшкият профсъюз, до организационното му създаване и вписване като независимо юридическо лице. Под управлението на кап. Веселин Цанев УС взе участие в изработването на промени в КТД взаимно с ПБМФ както и отбраната ползите на капитаните пред Параходството.

На 8.12.1992 година още веднъж се организира Учредително Събрание на което се взема решение Сдружението да одобри наименованието „ Българска асоциация на морските капитани “ с ръководител кап. Янчо Николов, която в края на месеца е записана във Варненския Окръжен съд като юридическо лице с нестопанска цел.

През годините Асоциацията интензивно взе участие в доста мероприятия взаимно с Варненската общност – при решаването въпросите на Висшето морско обучение и ориста на ВВМУ, по промените и допълненията на КТМ, на Наредба №6 за компетентността на морските лица, по Закона за агентирането на корабите и доста други въпроси, свързани с развиването на морската промишленост.

Още през 1994 година Асоциацията стана член на Международната Федерация на Асоциациите на морските капитани със седалище в Лондон, като откри контакти с управленията на редица Асоциации.

През последните години под управлението на Председателите на УС – кап. Живко Магдичев, кап. Андриан Евтимов и кап. Димитър Димитров Асоциацията взе интензивно присъединяване в разглеждане въпросите по приватизацията на ПБМФ, по Стратегията за развиването на морското мореплаване, като излезе взаимно с Клуба на корабния монтьор с общо мнение и оферти пред управителните органи на страната – Президентство, Парламент, Министерски съвет и МТС.

Основен въпрос, който през годините стоеше пред БАМК бе отбраната на престижа и ползите на капитаните-членове на Асоциацията, както в нашите морски среди, по този начин и в интернационалните, посредством Международната Федерация и обособените Асоциации на капитаните в другите страни.

От 1997 година по тристранно Съглашение мецду Асоциацията на капитаните, Клуба на корабните механици и ПБМФ с дейното присъединяване на Асоциацията бяха издирени, събрани, оценени и подредени материалите за капитаните и основните механици от ПБМФ за интервала 1892 до 2002г.

В чест на 110-тата годишнина на морското комерсиално мореплаване, през 2002г. бе публикуван „ Алманах на капитаните и основните механици от ПБМФ “.

Въведена е практиката от време на време да се организират капитански срещи,на които се преглеждат настоящи въпроси и тематики свързани с специалността на капитана. Особено внимание се обръща на сигурността на корабоплаването. БАМК е основател за учредяването на Фондация „ Морски ориси “, чиято цел е подкрепяне на изпадналите в потребност моряци и членовете на техните фамилии и построяването на монумент на моряка.

С измененията в устава на организацията се даде опция на капитаните с по ниска дееспособност да членуват в БАМК. БАМК работи интензивно с ВВМУ „ Никола Вапцаров “. В изпитните сесии се включват капитани членове на асоциацията, а някои работят в учебното заведение като преподаватели.

До членовете на БАМК се изпраща постоянна информация за активността на IMO, за признатите резолюции и рекомендации отнасящи се до осъществяването на влезлите в действие интернационалните конвенции. БАМК се включва интензивно в работата на Световната и Европейска федерации на асоциациите на морските капитани /IFSMA и CESMA/. Представители на управлението на БАМК вземат участие постоянно в годишните асамблеи. Същите са избирани в управителните органи на тези влиятелни интернационалните морски организации.

През 2023 година се планува годишната асамблея на CESMA да се организира в гр. Варна, което ще способства за възстановяване имиджа и повишение престижа на БАМК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР