28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар

...
28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар
Коментари Харесай

„Активни потребители“: Палмова мазнина в 28 от 31 изследвани марки вафли

28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това демонстрира изследване на. В 5 от вафлите палмовата лой е главен съставен елемент.

Надзор върху осъществяването на условията за етикетиране и върху сигурността на храните упражнява Българската организация по сигурност на храните, напомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова лой има добра търпимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до сгъстяване, споделят специалистите. Процесът се назовава хидрогениране и при него се получават канценогенни субстанции, заради което в доста страни по света потреблението на хидрогенирана лой е неразрешено или лимитирано.

От „ Активни консуматори “ са установили още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни съставни елементи, само че не обикновено мляко, а модифицирани първични материали, като изсъхнало мляко, млечен протеин или фракции от него, а това основава опасности за здравето на потребителите.

И за още един проблем, сигнализират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните софтуерни добавки. Те се употребяват с неприятна популярност измежду потребителите, които ценят натуралните храни, по тази причина и производителите употребяват дребна хитринка, споделят специалистите. Те изписват на етикета цялостните имена на софтуерните добавки, а икономисват по-кратките Е номера.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР