28% от българите са на мнение, че е най-добре е

...
28% от българите са на мнение, че е най-добре е
Коментари Харесай

Проучване на Галъп: 28% от българите искат кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, 22,8% - нови избори

28% от българите са на мнение, че е най-добре е да се сформира държавно управление, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се поддържат ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. 

Изводите са от постоянното ежемесечно без значение проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ измежду 803 пълнолетни българи, извършено посредством изявление „ лице в лице “ с таблети в интервала 27 април-5 май. 

Всеки пети, участник в изследването (20,7%) избира кабинет с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН “.

Според 22,8% най-добре е да се проведат нови предварителни парламентарни избори, а 28,5% се затрудняват да отговорят.

Над половината от последователите и на ГЕРБ, и на Политическа партия и Демократична България са привикнали с мисълта за някаква форма на общо държавно управление с другия. При ГЕРБ обаче останалите са най-вече в опцията „ държавно управление с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ “, а при Политическа партия и Демократична България останалите са най-вече в опцията „ нови избори “. Най-осезаеми дялове от последователите на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия пък биха се радвали да видят партиите си във властта, даже и покрай ГЕРБ. „ Възраждане “ по традиция желаят нови избори.

Българите не са уверени, че изборите на 2 април са били свободни и почтени – 35% одобряват, че са били такива, само че 37,4% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. За съпоставяне, дни преди 2 април почтени избори чакаха 25,2%, а противоположното чакаха 52,1%.



Ако в този момент имаше избори, те евентуално биха посочили подобен резултат с предстоящата в такива моменти позитивна инерция за печелещите от 2 април и отрицателна за губещите. ГЕРБ-СДС биха били преди всичко с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24,1%. „ Възраждане “ е трета мощ с 14,7%, а Движение за права и свободи – четвърта с 13,9%. Българска социалистическа партия е на петото място с 9,1%. Близо към бариерата е „ ИТН “ с 4,1%. Недалеч под бариерата личат „ Български напредък “ с 3,2%, а „ Левицата “ е с 1,5%. Останалата поддръжка отива за по-малки обединения.



Ето какво е доверието към някои от известните политически фигури у нас:



Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “. Изследването е извършено сред 27 април и 5 май 2023 година измежду 803 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР