28 интелектуалци и артисти изпратиха отворено писмо до канцлера на

...
28 интелектуалци и артисти изпратиха отворено писмо до канцлера на
Коментари Харесай

Интелектуалци призоваха Шолц да не изпраща тежки оръжия в Украйна

28 интелектуалци и актьори изпратиха отворено писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц, в което го приканват да се върне на първичните си позиции по отношение на войната в Украйна и няма да доставя директно или индиректно тежки оръжия на Киев, оповестява БГНЕС.

" Призоваваме Ви да извършите всичко допустимо, с цел да се реализира допустимо най-скоро преустановяване на огъня - компромис, който и двете страни могат да одобряват ", се споделя в писмото.

" Споделяме оценката за съветската експанзия като нарушаване на главните правила на интернационалното право. Споделяме също по този начин убеждението, че съществува кардинален политически и честен дълг да не се отстъпва от агресивното принуждение без отпор. Но всичко, което може да се заключи от това, има граници в други императиви на политическата нравственос. "

Две от тези граници към този момент са реализирани, считат създателите на писмото.

Първата е безапелационна възбрана от приемане на явния риск тази война да прерасне в нуклеарен спор. Доставката на огромни количества тежки оръжия може да трансформира самата Германия в участник във войната. А една съветска контраофанзива би могла да задейства клаузата на взаимопомощ по Договора за НАТО и по този метод да провокира непосредствена заплаха от международна война.

Втората граница е степента на разрушенията и човешките премеждия измежду украинското цивилно население. " Дори обоснованата опозиция против агресора в даден миг е отвратително непропорционална ", настояват създателите на писмото.

Те предизвестяват от заплахата за допускане на двойна неточност във връзка с спора в Украйна.

На първо място, че отговорността за заплахата от ескалация на нуклеарен спор се носи само от първичния агресор, а не и от тези, които изцяло умишлено му дават претекст да работи по вероятно незаконен метод.

Втората допустима неточност е, че решението за моралната отговорност за по-нататъшната " цена " на човешкия живот измежду украинското цивилно население е от изключителната подготвеност на тяхното държавно управление.

" Морално обвързващите правила са универсални по своята същина ", пишат немските интелектуалци.

" Ескалиращото трупане на оръжия, което се прави под напън, може да бъде началото на световна серпантина на въоръжаването с пагубни последствия, не на последно място за международното здраве и изменението на климата. Въпреки всички разлики би трябвало да се стремим към международен мир. Европейският метод за многообразието е добър образец за това. "

В края на писмото създателите му показват своето разбиране, че ръководителят на немското държавно управление " може да даде решителен принос за намирането на решение, което ще издържи инспекцията на историята ":

" Не единствено предвид на актуалната ни (икономическа) мощност, само че и предвид на историческата ни отговорност и с вяра за общо спокойно бъдеще. ", се споделя в писмото.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР