28-годишната Мариела Минкова от библиотеката при Народно читалище Трудолюбие 1884“

...
28-годишната Мариела Минкова от библиотеката при Народно читалище Трудолюбие 1884“
Коментари Харесай

ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ ЗА БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА В РУСЕНСКО

28-годишната Мариела Минкова от библиотеката при Народно читалище „ Трудолюбие 1884 “ в град Бяла беше определена за библиотекар на годината в област Русе. Тя към този момент работи пета поредна година в културната институция, което я трансформира в една от най-младите библиотекарки в района. Колегите ѝ я разказват като отличен експерт и младеж, който не се стопира пред никакви провокации. Мариела е приключила компетентност „ Маркетинг “ в Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и има следдипломна подготовка по ръководство на читалищата и читалищните действия от Стопанската академия в Свищов. За самата нея работата е наслаждение и предопределение най-много, тъй като има опция да се среща с доста младежи, да разисква разнородни хрумвания с тях и да им бъде от изгода. „ Много е значима положителната връзка сред културните институции и локалната власт. Тук съумяваме да съхраним традициите, духа и просвета “, споделя Мариела Минкова. Тя подкрепя и провеждането на срещи на жителите на Бяла с локални писатели и непрекъснато взе участие в полемики паралелно с учители и възпитаници. Последната самодейността, от която е била част, е бил Националният маратон на четенето, провел се преди няколко седмици. В него единствено от община Бяла са се присъединили към 400 деца.

Наградата за библиотека на годината отиде при библиотеката към Народно читалище „ Тома Кърджиев-1873 “ в село Червена вода. Културната институция е учредена преди съвсем 150 години, което я трансформира в една от най-старите в района. Към момента библиотеката разполага с към 3600 тома книги, а читателите наброяват 250. Наскоро е бил напълно освежен и библиотечният фонд в детския отдел, като задачата е да се привлекат повече четящи деца. Наградата бе призната от библиотекаря и секретар на читалището Силвия Бърдарова

Конкурсът се провежда от Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ със подпомагане на Областнатаадминистрация, Община Русе и Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Представители на тези институции бяха част от журито, което излъчи спечелилите. Негов ръководител бе шефът на дирекция „ Хуманитарни действия “ в Община Русе Катя Петрова. Тазгодишните номинации бяха общо 63, като 57 от тях бяха свързани с оферти в категорията „ Библиотека на годината “.

Веднага след формалната гала се състоя и къса културна стратегия, включваща привет от украински деца – „ Под гъбата “ на Виталий Сутеев, драматизация на български език, както и спор сред шестокласници от Първо частно учебно заведение „ Леонардо да Винчи “ по отношение на за и срещу четенето.

Инициативата се провежда за пета поредна година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР