26-секундния филм на Запрудер, който е бил предназначен за домашния

...
26-секундния филм на Запрудер, който е бил предназначен за домашния
Коментари Харесай

На този ден в историята - Запрудер заснема убийството на Кенеди

26-секундния филм на Запрудер, който е бил предопределен за домашния списък с фрагменти от визитата на президента на Съединени американски щати в Далас, се трансформира в най-известното кино изображение на Джон Фицжералд Кенеди.

Президентът е погубен в Далас, Тексас по време на обиколка из щата на 22 ноември 1963 година, петък 12:30 ч. локално време. Лий Харви Осуалд е упрекнат за убийството на президента, още същия ден (по това време към момента не се е говорило за „ нападение ”). Осуалд е прострелян смъртно два дни по–късно в полицейския сектор на Далас от Джак Руби. Пет дни откакто Осуалд е погубен, новият президент Линдън Б. Джонсън основава Комисията „ Уорън “, управлявана от ръководителя на Върховния съд Ърл Уорън, която да проверява покушението. Нейното умозаключение е, че Осуалд е единственият причинител. Разследването, извършено през 1970 година от назначения от Конгреса Комитет по покушенията също стига до извода, че Осуалд е килърът, само че въпреки всичко прибавя, че той може би е част от интрига, имаща за цел убийството на президента. Комитетът не открива задоволително доказателства и не показва никой различен участник в конспирацията.

Съществуват голям брой теории за убийството на Кенеди, които опонират на възприетите публични изводи. Има разнообразни версии за това какъв брой патрона са изстреляни, посоката от която са изстреляни, кой патрон улучва президента и кой губернатора.

Лий Харви Осуалд отхвърля да е стрелял по някого и твърди, че всичко е режисура. Според него фотографията, на която се вижда да държи оръжието на убийството, е фалшификат и може да потвърди, че лицето му е инсталирано върху лицето на същинския палач. Някои от най-разпространените теории сочат за уредници на конспирацията Централно разузнавателно управление на САЩ, мафията, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Фидел Кастро, вицепрезидента Линдън Джонсън, съюз сред военната промишленост и армията, воден от избрани генерали. Според някои от теориите Кенеди е погубен поради съпротивата си против войната във Виетнам и отводът му да даде заповед за осъществяване на интервенция „ Ноортуудс “ и надлежно да нахлуе в Куба. По-непопулярна версия е, че е погубен поради съпротивата му против нуклеарната стратегия на Израел. Една от най-разпространените версии за убийството на Джон Кенеди е, че е погубен поради това, че е лишил правото на Фед (Федералният запас на САЩ) да печата банкноти (показателно е, че едно от първите неща което прави Линдън Джонсън след полагане на клетвата в " Еър Форс " е да възвърне правото на Фед да печата банкноти.) Другата известна версия е, че Кенеди е погубен поради желанието му да разгласи контакт на Съединени американски щати с извънземни цивилизации (тази версия се поддържа от Уилям Купър, някогашен боен от Военноморския флот на САЩ). Не бива също по този начин да се не помни, че Кенеди е един от дребното президенти на Съединени американски щати, който не е масон.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР