26 милиарда записа са изложени онлайн при най-голямото досега изтичане

...
26 милиарда записа са изложени онлайн при най-голямото досега изтичане
Коментари Харесай

Кибер удар!: Хакнаха данните на 26 млрд. души – най-голямото изтичане на данни в истортията досега!

26 милиарда записа са изложени онлайн при най-голямото до момента приключване на данни.
Дори да сте извънредно деликатни онлайн, персоналната и финансовата ви информация може да бъде разкрита при приключване на данни. Понякога обаче хакерите събират данни и информация от предходни пробиви и ги сплотяват, с цел да ги употребяват по-лесно при своите офанзиви.

Както оповестява Cybernews, тъкмо това се е случило с новата, свръхмасивна „ Майка на всички нарушавания “ (Mother of all Breaches – MOAB). Която съдържа 26 милиарда записа или 13 терабайта данни, взети от предходни приключвания, нарушавания и хакнати бази данни. В следствие дружно с откривателя по киберсигурност Боб Дяченко новинарският канал разкрил всички тези изложени на риск записи на открита инстанция.

Въпреки че притежателят на всички тези откраднати данни може в никакъв случай да не бъде разпознат, откривателите по сигурността на Cybernews считат, че това може да е хакер, брокер на данни или даже някоя друга работа, която работи с огромни количества данни.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за това ново приключване на данни, и по какъв начин да ревизирате дали сте наранени.

Брандове с най-вече изтекли данни

 

Това са фирмите с най-вече изложени на риск данни:

Tencent – 1,5 милиарда
Weibo – 504 милиона
MySpace – 360 милиона
Twitter (Х) – 281 милиона
Wattpad – 271 милиона
NetEase – 261 милиона
Deezer – 258 милиона
LinkedIn – 251 милиона
AdultFriendFinder – 220 милиона
Zynga – 217 милиона
Luxottica – 206 млн.
Evite – 179 милиона
Zing – 164 милиона
Adobe – 153 милиона
MyFitnessPal – 151 млн.
Canva – 143 милиона
JD.com – 142 милиона
Badoo – 127 милиона

Освен данни от всички гореизброени компании, приключването включва и записи от държавни организации в Съединени американски щати, Бразилия, Германия, Филипините, Турция и няколко други страни.

Какво могат да създадат хакерите с всички тези данни?

Въпреки че огромна част от тези данни са по-стари, съгласно откривателите в региона на сигурността, които са ги разкрили, те към момента могат да бъдат употребявани по необятен набор от нечестни способи онлайн. Включително за кражба на идентичност, фишинг офанзиви, целенасочени хакерски атаки и неоторизиран достъп до персонални и чувствителни сметки на потребителите.

Най-голямата опасност обаче е обвързвана с повторното потребление на пароли.

Ако употребявате наново една и съща ключова дума в голям брой уеб сайтове и услуги, откакто хакерите получат данните ви за един акаунт, те ще ги употребяват за достъп до други ваши сметки. Ето за какво наложително би трябвало да употребявате мощни, комплицирани и неповторими пароли за всички свои онлайн сметки. Въпреки че можете да измислите пароли сами, най-хубавите мениджъри на пароли могат да създадат това вместо вас. И да запазят всички ваши пароли на несъмнено място.

И преди сме ставали очевидци на компилации от голям брой пробиви (COMB). Но това може би е най-големия, регистриран до момента. Например още през 2021 година Cybernews заяви за подобен, който е съдържал 3,2 милиарда записа.

Как да ревизирате дали данните ви са били изложени на риск?

Ако желаете да ревизирате дали вашата персонална или финансова информация е била изложена на риск онлайн вследствие на това приключване, имате шанс. Тъй като Cybernews сътвори собствен личен инструмент за инспекция на приключването на данни, с цел да улесни нещата. По сходен метод известният уебсайт за приключване на данни HaveIBeenPwned също ще разполага с тези записи за търсене скоро.

Трябва да бъдете по-предпазливи, когато проверявате пощенската си кутия, с цел да избегнете фишинг измами. И да проверявате онлайн сметките си за признаци на машинация или за нещо друго, което наподобява не на място.

Най-добрият антивирусен програмен продукт може да ви помогне да се предпазите от злотворен програмен продукт и други офанзиви. Но той не може да направи доста, когато персоналните и финансовите ви данни са изложени на риск при бробив или приключване на данни.

Тъй като в този момент всеки ден сътворяваме повече данни, в сравнение с когато и да било преди, огромни приключвания на данни като това евентуално ще стават все по-чести. Въпреки това, в случай че сте деликатни онлайн и употребявате мощни и комплицирани пароли за всеки от сметките си, вероятността да станете жертва на киберпрестъпление ще бъде доста по-малка.

Източник – /Превод:SafeNews

Още вести четете в секция Крими & Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР