26-ата конференция на страните по изменението на климата на ООН

...
26-ата конференция на страните по изменението на климата на ООН
Коментари Харесай

Постигнатото досега на срещата на върха за климата в Глазгоу

26-ата конференция на страните по изменението на климата на Организация на обединените нации (COP26) тече в Глазгоу, Шотландия и онлайн от 31 октомври до 12 ноември 2021 година Няколко са значимите съглашения до момента:

• За отбрана на горите по света, като измежду страните, подписали съглашението, са Бразилия, Русия, Китай и Индонезия, където са 85% от международните гори, ще бъдат провиснал 15 милиарда паунда за избавяне на горите, а Джо Байдън даде обещание, че Съединени американски щати ще дадат до 9 милиарда $ за запазване на горите.

• За понижаване на излъчванията на метан с 30% до 2030 година. Инициативата е на Съединените щати и Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на метан с 30% до 2030 година Тя беше подкрепена от близо 90 страни като повече от 80 държавни водачи подписаха самодейността, като се изключи Китай, Русия и Индия – едни от най-големите международни замърсители с метан.

• Над 40 страни, в това число Съединени американски щати, Европейски Съюз, Китай, Англия и Индия се договориха да приложат проект за ускорение на развиването на зелените технологии.

Докато стотици политици, деятели, предприемачи, учени и публицисти от над 200 страни участват на срещата за климата в Глазгоу с мисъл за реализиране на по-чиста Земя, по-чисти почва, вода, въздух и храна, а хиляди хора по света наблюдават срещата онлайн, сме очевидци на фотоси на в залите и в региона на срещата.



Междувременно от интернационалния проучвателен консорциум Global Carbon Project оповестиха, че световните излъчвания на въглероден диоксид, породени основно от изгаряне на изкопаеми горива, се чака тази година да доближат равнищата от преди Covid - пандемията, като въглеродното замърсяване от Китай нараства съвсем до 1/3 от общото за целия свят.

Емисиите от газ и мощно замърсяващи въглища ще набъбнат повече през тази година, в сравнение с паднаха през 2020-та, поради провокираното от пандемията икономическо закъснение, сочи годишната оценка на консорциума. Тя беше оповестена по време на Конференцията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу, на която представители на повече от 200 страни разискват способи за декарбонизиране на световната стопанска система и понижаване на опасността от пагубно стопляне.


С резюме на постигнатото до момента в Глазгоу – Веселин Паунов, сътрудник на БНР в Лондон:

„ Форумът в Глазгоу е едно от събитията на годината, тъй като става дума за оцеляването на планетата и бъдещето на човечеството. Отделен е въпросът какво и по какъв начин може да се направи и до каква степен има двуличие в сходен конгрес. Това, което се случва на конференцията на Организация на обединените нации за климата е по първите страници на вестниците в Обединеното кралство и по малките екрани. Първите два дни бяха най-помпозни, тъй като международните водачи участваха в даването на обещания.

Жалко е в действителност, че водачите на Китай и Русия не пристигнаха само че те въпреки всичко изпратиха делегации.

Всички държавни глави обявиха по какъв начин считат да съблюдават Парижкото съглашение. Българският длъжностен министър председател Стефан Янев също.


След политиците и техните заявления идва ред на специалистите от националните делегации - експерти в разнообразни области, които би трябвало да трансфорат в освен това от обещания декларираното от водачите. Това би трябвало да стане до края на форума с доста дейна работа и срещи.
Дойде и най-богатият човек на планетата Джеф Безос, който отпусна 2 милиарда $ за възобновяване на най-тежко засегнатите от климатичните промени региони. Очаква се Безос да задели 10 милиарда $ за екопроекти.

Принц Чарлз съобщи: „ Разковничето за триумфа в битката с климатичните промени е привличането на частния бранш в областта на финансирането. “, а кралица Елизабет изпрати обръщение към участниците в срещата.

На срещата в Глазгоу е и известният артист Леонардо ди Каприо. Точно посредством такива хора, които са образци за подражателство, посланията за битка с климатичните промени стигат до повече хора.


Екоактивистите шеговито назовават срещата KOP (Kick out the polluters – Изритайте замърсителите) вместо COP (Conference of the parties – съкратеното име на климатичната среща, чието цялостно наименование е: Конференция на страните по Рамковата спогодба на Обединените народи по изменение на климата).

Световните водачи отстъпват място на договарящите екипи на страните, които би трябвало да изложат в детайлности проектите си, свързани с климата в оставащите дни до края на форума.


Постоянно има протестиращи деятели, събират се пред постройките на енергийни компании, няколко души бяха задържани. Активистите показват против кооперативния greenwashing*.

(* При greenwashing зеленият PR и зеленият маркетинг се употребяват лъжливо, с цел да се убедят обществеността, че продуктите на организацията, задачите и политиките ѝ са екологични. Нарастването на greenwashing, съчетано с неефективно контролиране, способства за скептицизма на потребителите към всички екологични искания, а доста корпорации употребяват зеленото измиване, с цел да подобрят публичното усещане за своите марки.)

Новината от 4 ноември е, че над 40 страни са подготвени да се откажат от потреблението на въглища, в това число страни, чиято енергетика зависи съвсем напълно от въглищата: Полша, Виетнам и Чили. Но някои от най-зависимите от въглища страни като Австралия, Индия, Китай и Съединени американски щати не са поели сходен ангажимент. Изгарянето на въглища има максимален принос за климатичните промени. Конкретните страни поемат ангажимент да прекратят всички вложения в нови планове с въглища като вкъщи, по този начин и в чужбина.

Това съглашение се поддържа и от международни организации, а някои огромни банки обявиха, че няма да финансират каменовъглената промишленост.
Британският министър на енергетиката Куази Куартенг съобщи, че „ се вижда краят на въглищата “, само че министърът на бизнеса в сянка Ед Милибанд посочи, че огромните консуматори на въглища са отвън договорката и че не се загатва нищо по повод потреблението на петрол и природен газ.


BBC разяснява, че макар напредъка в намаляването на потреблението на въглища в света, статистиката демонстрира, че през 2019 година към 37% от създаденото електричество се дължи на въглищата.

По въпроса с лицемерието, един образец е Борис Джонсън, който се прибра от Глазгоу в Лондон с частния си аероплан, само че рецензии се насочат освен от екоактивистите, само че и от международни политици, да вземем за пример мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор непосредствено упрекна водачите в двуличие. “


Дали тази среща ще реализира триумф?


„ Очакванията не са огромни. Обещанията се прелестни, това което се споделя, е отлично, Вече виждаме и пари се заделят, потегля финансиране, международните водачи ще спазят обещанието си да дадат 100 милиарда $ на разрастващите се страни, има и присъединяване на частния бранш, само че има и скептицизъм. Унищожаването на горите, да вземем за пример, се е нараснало през 2014 година след сходна самодейност, каквато беше направена и в този момент.

Едно са приказките, друго са делата и от волята на всички ще зависи постигането на някакъв прогрес - световното стопляне да се задържи под 1.5 С. Островните народи са мощно обезпокоени, защото при стопляне и повишение равнището на Световния океан, дребните острови може да останат под водата. “
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР