25-те стотинки за литър бензин, който държавата плащаше, ще отпаднат

...
25-те стотинки за литър бензин, който държавата плащаше, ще отпаднат
Коментари Харесай

През декември отпада държавната отстъпка за бензина в размер на 25 стотинки за литър

25-те стотинки за литър бензин, който страната плащаше, ще отпаднат през декември. Това заяви служебния министър на финансите Росица Велкова. С актуализацията на бюджета бяха планувани 150 млн. лева за отстъпката, като се очакваше парите да стигнат до края на годината, написа вестник Труд.

До 1 декември обаче парите ще свършат и даването на отстъпката ще спре. Наред с това Европейската комисия е почнала процедура против България, тъй като отстъпката за горивата важи единствено за коли с български номера и може да изиска даването на тази 25 ст. да спре.

Парите за отстъпката обаче ще свършат преди да има дефинитивно мнение на Брюксел.

От Министерството на финансите са създали два разновидността на бюджет за 2023 година Първият базов вид е при настоящите сега ставки на налозите и правила за нарастване на пенсиите. Този вид на бюджет обаче е с бюджетен недостиг в размер на 6,6% от брутния вътрешен артикул или 11,549 милиарда лева От министерството са подготвили и различен вид с по-малък недостиг, само че при него доста разноски са орязани, а е планувано и повдигане на налози.

Отстъпката за деца от годишния налог върху приходите ще продължи да работи и през 2023 година, планува базовият вид на бюджета, който идната седмица ще бъде разискван на Национален съвет за тристранно съдействие.

Както и в този момент отстъпката ще бъде 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. Базовият вид на бюджета планува нарастване на пенсиите от 1 юли 2023 година с 50% от растежа на инфлацията и 50% от нарастването на междинния застрахователен приход, както е записано в Кодекса за обществено обезпечаване. Това значи нарастване на пенсиите с 12,3%.

Увеличение на минималната заплата през 2023 година, обаче не се планува в базовия вид на бюджета.

Запазване на понижените ставки на Данък добавена стойност в периодите, признати от предходния парламент, планува квалифицирания бюджет. Това значи нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното до 1 юли 2023 година, по-ниска ставка на Данък добавена стойност за книги, учебници, заведения за хранене и спортни уреди до края на актуалната година, и по-ниска ставка на Данък добавена стойност от 9% за парното и газа до 1 юли 2023 година

Същевременно се резервира нулевият данък за природния газ и за втечнения нефтен газ за цялата последваща година. Прогнозата на Министерството на финансите за 2023 година е за БВП в размер на 173,8 милиарда лева и растеж на стопанската система с 1,6%.

Очакванията са за безработица от 4,5% и за средногодишна инфлация от 6,4%.

Прогнозите на 14 разнообразни институции, три от които са български, за растежа на Брутният вътрешен продукт през идната година варират от 0,1% до 3,8%, като междинната стойност е 2,3%, разяснява Росица Велкова.  Прогнозите на 7 разнообразни институции за инфлацията са сред 5,5% и 8%, като междинният размер е 7%. При базовия вид на бюджета приходите в хазната нарастват с 5,9 милиарда лева по отношение на актуалната година.

От тях 3,1 милиарда лева са спомагателните данъчни доходи, а 1,6 милиарда лева ще бъдат събрани повече от осигуровки. Същевременно разноските ще бъдат с 11 милиарда лева повече по отношение на тази година. От тях 1,9 милиарда лева са за заплати в администрацията. И то в случай, че не се планува никакво нарастване на заплатите в министерствата и ведомствата през 2023 година Причината за това е, че някои заплати в администрацията бяха увеличени от 1 април, а други от 1 юли и в този момент през цялата последваща година би трябвало да се изплащат по-високите размери на заплатите.

Социалните заплащания през 2023 година нарастват с 4,9 милиарда лева, от които 3,7 милиарда лева ще бъдат за пенсии. С 3,1 милиарда лева ще бъдат увеличени финансовите разноски, за лихви ще трябват в допълнение 200 млн. лева, а за настоящи разноски на администрацията – още 600 млн. лева

Варианти

Няма проблем да не бъде признат нов бюджет Няма да има проблем за изплащането на пенсиите и останалите държавни разноски, в случай че при започване на 2023 година няма признат нов бюджет, стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова. Ако няма признат бюджет, през януари ще може да се вършат разноски, каквито е имало през януари предходната година, само че като се вземат поради измененията в законите в страната. Увеличението на пенсиите към този момент е реалност и ще би трябвало да се изплатят в новия им размер. Същевременно хазната ще може да вземе държавен дълг в размер до 3 милиарда лева, колкото са нужни за заплащане по външния дълг през идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР