25 граждански и пациентски организации написаха отворено писмо до ръководството

...
25 граждански и пациентски организации написаха отворено писмо до ръководството
Коментари Харесай

Организации и журналисти протестират в подкрепа на Мария Чернева от БНТ

25 цивилен и пациентски организации написаха отворено писмо до управлението на Българска национална телевизия поради отстраняването на журналиста Мария Чернева от ресора ѝ опазване на здравето след постъпил сигнал поради нейни гласувания в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца.
 Мария Чернева си потегля афектирана след 25 години в Българска национална телевизия поради скандал с Фонда за лекуване на деца  Журналистката Мария Чернева спря даренията си към Фонда за лекуване на деца
Открита позиция в отбрана на Чернева разгласява и АЕЖ - Асоциацията на европейските журналисти-България.

Гражданските организации упорстват БНт да преразгледа своето решение, а АЕЖ пита за какво преди него не е потърсена позицията на журналистката и предизвестява, че сходни дейности основават риск от автоцензура в публичната медия.

" През последните повече от 10 години всеки един от нас е работил с Мария Чернева и е разчитал на нейния журналистически професионализъм, обективност, изострени сетива за обществена правдивост, публичен интерес и здрав разсъдък. Стотиците репортажи и документални филми на Мария, излъчени по Българската национална телевизия, ни помагаха да се борим за публично значими дела и за идеите на нуждаещите се хора в България, пишат представителите на 25-те организации. - Ето за какво сме извънредно разтревожени, че в проблема с Обществения съвет на център „ Фонд за лекуване на деца “, управлението на Българска национална телевизия е взело решение за краткотрайно премахване на Мария Чернева от ресора „ Здравеопазване “, без да е чута нейната позиция и без да е поискано мнението на останалите членове на Обществения съвет на ЦФЛД, тъй че решението да почива на справедлива информация. "

Очакваме и Вашите извинения към Мария Чернева, на която никой не може да отнеме нито множеството награди, измежду които и „ Валя Крушкина “ за обществена публицистика, нито доверието на феновете, приключва писмото.

Подписалите го са:

1. Капка Панайотова, Председател за Център за Независим живот
2. Илияна Николова, Изпълнителен шеф за Фондация „ Работилница за цивилен начинания “
3. Красимира Величкова, Директор за Български дарителски конгрес
4. Д-р Радосвета Стаменкова, Изпълнителен шеф за Българска Асоциация по фамилно обмисляне
5. Професор Ивайло Търнев, Председател за Фондация здравни проблеми на малцинствата
6. Георги Богданов, Изпълнителен шеф за Национална мрежа за децата
7. Цецка Караджова, Учредител за Фондация „ Светът на Мария “
8. Деян Колев, Изпълнителен шеф за Център Амалипе
9. Антоанета Ефтимова, Председател за Национална мрежа на здравните посредници
10. Миленко Миленков, Председател за Нациоанална мрежа на ромски тудови посредници
11. Александър Миланов, Изпълнителен шеф за Национална асоциация по приемна грижа
12. Юлия Георгиева, Председател за Център за хуманни политики
13. Симеон Василев, Изпълнителен шеф за Фондация ГЛАС-България
14. Лилия Драгоева, Kоординатор за Организационен комитет на София Прайд
15. Пиринка Петрова, Председател за Българско съдружие лимфом
16. Кина Асенова, Председател за Фондация " Болни от астма "
17. Галя Койчева, Председател за Сдружение " Семеен център Мария "
18. Мариана Писарска, Изпълнителен шеф за Сдружение „ Деца и юноши “
19. Любен Георгиев, Председател за Сдружение Ре-акт
20. Пол Найденов, Съпредседател за Фондация БИЛИТИС
21. Славея Костадинова, Председател за Спина бифида и хидроцефалия-България
22. Анна Любенова Секретар за Фондация " Инициатива за здраве "
23. Вирджиния Владимирова, публицист за Обществения съвет на Фонд „ Валя Крушкина “
24. Алексей Христов, Програмен шеф на Американска фондация за България
25. Елица Баракова, Директор на Фондация Бикоуз (Помощ за благотворителността)

Позицията на АЕЖ е озаглавена " Случилото се с репортерката на Българска национална телевизия Мария Чернева повдига въпроси ":

Асоциацията на европейските публицисти - България се обръща към управлението на Българската национална телевизия с искане за информация по отношение на случая с репортерката Мария Чернева. Журналистката, която е с близо 30-годишен опит в националната телевизия, разгласи, че ще подаде молба за овакантяване, откакто по думите й е била подложена на унизително отношение и й е бил лишен сектор " Здравеопазване ".

Чернева уточни пред АЕЖ-България, че на заседание пред целия екип на медията е било оповестено, че е отстранена от ресора си, в резултат на постъпила тъжба по отношение на активността й като член на Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина.

Запознахме се с позицията на шефа на Дирекция „ Информация “ Уляна Пръмова, изразена пред медиите, че отстраняването е краткотрайно до изясняване на случая, само че у нас породиха няколко въпроса:

Защо управлението на Българска национална телевизия не се е срещнало с гледната точка на Мария Чернева, преди обществено да разгласи решението да ѝ се отнеме сектор “Здравеопазване ”?

С оглед на опазване на положителното име на малкия екран, не трябваше ли обстоятелствата първо да се изяснят сред управлението и служителя и по-късно да се афишира каквото и да било решение?

Дейността като представител в Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина не е обвързвана с журналистическата работа. Какви професионални причини има управлението на Българска национална телевизия за своето решение и по какъв начин те са свързани с работата на журналистката като здравен кореспондент?

Видно е, че активността на Фонда за лекуване на деца в чужбина е натоварена с голяма отговорност, само че и в нея се срещат голям брой ползи. Каква е тактиката на Българска национална телевизия да подсигурява, че нейният представител във Фонда и заместникът му ще отстояват само публичния интерес и най-хубавия интерес на децата?

Според АЕЖ-България методът, по който е оповестено краткотрайното лишаване на ресора може да сътвори атмосфера на боязън, както и вземане предвид измежду останалите редактори и кореспонденти в програмата и да задейства познати механизми на автоцензура в програмното наличие.Ето за какво като публичен оператор Българска национална телевизия дължи на своите фенове и на цялата общност неприкритост и бистрота във връзка с решенията си. Дълг на Българска национална телевизия е да отстоява високи професионални и етични стандарти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР