24 часаЗахар, палма и по-малко какао в шоколадаПредлаганите у нас

...
24 часаЗахар, палма и по-малко какао в шоколадаПредлаганите у нас
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Захар, палма и по-малко какао в шоколада

Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това демонстрира проучване на " Активни консуматори " на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от артикули на огромни производители като " Монделийз ", " Нестле ", " Линдт " и на по-малки от Полша, Германия, Македония, Литва.

Включени са марки, купени от разнообразни търговци. От изследването са изключени тъмните шоколади заради отсъствието на национални и европейски критерии за качество.

Само 2 от тестваните марки отговаряли на условието за шоколад на Европейски Съюз да имат над 35% какаова маса. Останалите можели да се смятат за така наречен млечен шоколад. При 22 типа шоколад захарта е 50% и повече, а при 4 доближава 60%.

Труд

Катастрофи близнаци с децата в София

Две кошмарни произшествия с деца почерниха уикенда на столичани. Първата от тях стана с автомобил на НСО, който блъсна 14-годишно момче, а втората - ден по-късно, когато джип удари две девойки на 13 и 14 години покрай пешеходен светофар и по-малкото от тях умря в най-близката болница " Токуда ".

Между двата случая има ред сходни условия, видя екип на " Труд ". Случват се почти едновременно - към 19,30-20 ч с младежи, които се прибират от учебно заведение. Момчето и двете девойки пресичат на червен сигнал на пешеходния светофар. Във втория случай нарушаването е още по-драстично, тъй като ученичките минават сред мантинелата и оградата на обособеното за пешеходци островче.

Монитор

88 рискови светлинни гирлянда на пазара за Коледа

Проверени са към 600 продукта за първите 10 дни на акцията, в над 300 обекта. Основното, за което потребителят би трябвало да следи, е " CE " маркировката. "

Данните показа Мирослав Йотов от Държавната организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН) пред Нова телевизия.

По думите му за осма поредна година ДАМТН организира акция за безвредна Коледа. Йотов посочи, че когато " CE " маркировката липсва, значи продуктите не дават отговор на европейските правила за сигурност.

Сега

Софиянци са по-чувствителни към въздуха, тъй като живеят по-добре

" Основните източници на замърсен въздух, освен в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и превозът. Решавайки тези два казуса, в огромна част от градовете в страната би се решил казуса с мръсния въздух ".

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов пред " Нова тв ".

" София е измежду 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, само че надалеч не е преди всичко. Вижте каква е обстановката в София - един от градовете, където през последните 7 години постоянно се усъвършенства качеството на въздуха, и каква е обстановката във Видин, един от най-сериозно нечистите градове. Имайки поради равнището на стандарта на живот на хората, виждате че в София са доста по-чувствителни на тематика замърсен въздух, тъй като имат по-големи условия, което е напълно обикновено. Когато човек стартира да живее по-добре, стартира да има по-големи условия и по този начин би трябвало да бъде ", стимулира се Димов.

Капитал дейли

ГЕРБ предлага някогашни районни кметове да влязат в бордовете на две общински компании

В сряда във вътрешната система на Столичния общински съвет е влезнало предложение от представители на ГЕРБ за краткотрайното назначение на двама някогашни районни кметове от партията като членове на борда на шефовете на две основни общински сдружения - " Център за градска подвижност " (ЦГМ) и " Чистота Искър ". Два дни по-късно сканираното копие на проекторешението обаче е изчезнало от системата, към която Борис Бонев има достъп, оповестиха от гражданската организация " Спаси София ". Така си пролича стремежът на ръководещите да прикрият опита си да слагат хора от партията на управителни позиции, до момента в който в това време дават обещание бистрота, структурни промени и нови лица.

Въпреки че това е единствено предложение, което следва да бъде гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет (СОС), изникват няколко притеснителни условия.

Дума

Строят Автомагистрала " Хемус " без разрешителни

Участъци от автомагистрала " Хемус " се строят без разрешителни, сигнализира депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Милко Недялков по време на парламентарния надзор. По думите му един от тях е в региона на пътен възел " Боаза ", Тетевенска община. Разрешително има единствено за построяването на 1,6 км от трасето, намиращо се наоколо до река Вит. Недялков разполага с два рекламни клипа на " Автомагистрали " от ноември и от края на октомври, от които ясно се вижда, че има строителство.

Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в обясненията си, само че призна, че в сектора са осъществявани работи по реконструкции на електрическата мрежа и на тръбопровод и че се вършат диги, монтиране на тръби и други действия.

Преди дни стана ясно, че са почнали строително-монтажни работи по Автомагистрала " Хемус " в сектори и подучастъци, за които няма съответно издадено позволение за градеж, акцентира Недялков. По думите му един от тези е след километър 87+800 в региона на пътен възел " Боаза ", Тетевенска община. В момента има позволение за градежа на 1,6 км от трасето, намиращи се в непосредствена непосредственост до въпросния сектор на река Вит, изясни Недялков.

Стандарт

Митьо Очите се прибира вкъщи за Коледа

Несебърският необут Димитър Желязков - Митьо Очите, най-вероятно ще излезе на независимост още идната седмица, оповестява " Флагман ".

Очаква се това да стане на 18 декември, когато в Спецсъда ще се организира разпоредително съвещание по делото за проведена незаконна група (ОПГ) за изнудване, насила, закани, палежи и разпространяване на опиати, за чийто водач е апетитен Желязков.

Земя

На последно място сме в Европейски Съюз по ползване

Потреблението на човек от популацията в границите на Европейския съюз през 2018 година демонстрира обилни разлики по отношение на обособените страни - намек, че към момента е доста надалеч изравняването на стандарта в блока. Според статистиката на Евростат, показана от Национален статистически институт, фактическото самостоятелно ползване (ФИП) у нас възлиза на 56% при 100% приблизително за Европейския съюз. Това ни слага на последно място по този индикатор. На противоположния полюс е дребният град-държава Люксембург със 134%. Фактическото самостоятелно ползване (ФИП) мери материалното богатство на семействата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР