24 часа Четирите медицински университета в България регистрираха за първи път

...
24 часа
Четирите медицински университета в България регистрираха за първи път
Коментари Харесай

Медицинските университети у нас се обединяват в сдружение

 24 часа Четирите медицински университета в България записаха за първи път свое съдружие.

По-рано този месец, на нарочна среща в Медицински университет-София, ръководителите на профилираните висши учебни заведения – ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ-Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева и ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров, се подписаха под устава на асоциацията. В УС на сдружението влиза като физическо лице и проф. Славчо Томов, някогашен ректор на МУ-Плевен.

Университетите основават Сдружението на медицинските университети в България за отбрана на общите ползи на медицинските висши учебни заведения пред държавните и локалните органи, присъединяване в процесите на образуване на държавните политики в региона на здравното обучение и обвързваните с него действия в опазването на здравето, както и одобряване престижа на висшето ни здравно обучение в чужбина. Сдружението ще служи като поръчител за обезпечаване на качеството на висшето здравно обучение в България, съобщи.

Средствата за реализиране на тези цели ще включват общи отзиви и мнения на университетите по отношение на развиването и проблемите на висшето здравно обучение, както и създаване на стратегически документи, проекти и концепции в тази посока. Предвижда се също присъединяване в работни групи и консултативни препоръки към органи на държавното ръководство по отношение на създаването на законите и подзаконовите нормативни актове, регулиращи образованието по медицина, дентална медицина, фармация и публично здраве, както и обвързваните с тях действия в областта на опазването на здравето. Сдружението ще се стреми да образува избрани публични настройки посредством интензивно присъединяване в медийни начинания, тематично свързани с проблемите на българското здравно висше обучение.

Сдружението на медицинските университети в Р България ще организира срещи и събития за разискване на тематики, свързани с задачите му, ще провежда работни групи, експертни препоръки и други помощни органи, които да образуват и оферират решения по съответни проблеми, свързани с висшето здравно обучение. Предвижда се и издаване на бюлетини и други осведомителни материали, посредством които да се среща обществеността с взетите решения, мнения и стратегически документи на Сдружението.

В дух на съгласие и екипност, представителите на четирите университета заявиха желанието си да работят дружно в отбрана на характерните за техните висши учебни заведения ползи и да спомагат на институциите за вземането на решения, удовлетворяващи университетските потребности на медицинските университети у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР