24 часа след пристигането си в България част от екипажа

...
24 часа след пристигането си в България част от екипажа
Коментари Харесай

След завръщането: Моряците от Царевна разказват за блокадата и евакуацията си

24 часа след идването си в България част от екипажа на кораба „ Царевна” реши да опише за претърпяното. Пред maritime.bg те споделиха, че първите дни на войната били спокойни. В края на март обаче обстановката се утежнява.

„ Към края на март месец към този момент за първи път удариха кораба. Няколко дни по-късно се получиха интензивни военни дейности, които продължиха 2 седмици”, споделя Рали Димов, втори монтьор.

Следват още удари по кораба.

„ Имаше и по надстройката… в 3-ти и 4-ти хамбар… моята каюта също беше ударена”, спомня си Радослав Стоянов. „ Имаше интервал когато се стреляше от самото начало и спахме и се криехме долу – кой където намери”, добавя и Димов.

Преди да се стигне до сполучлива евакуация, имало и 2 несполучливи опита, споделя пред NOVA притежателят на компанията, наела екипажа. В единият от случаите на моряците било препоръчано да се изтеглят по суша през Украйна.

„ Те документално отхвърлиха всички до един. Само един човек сподели – аз ще тръгна”, съобщи пред Нова тв Николай Стефанов – шеф на компанията, наела екипажа на „ Царевна”.

А за какво не се е случило – моряците имат пояснение. „ Много се стреляше по кораба. И нямаше по какъв начин да се мине от там”, твърди Радослав Стоянов.

„ И в един миг както си мислехме че не може да се организира евакуация и видяхме по какъв начин двете страни стопираха да стрелят. И 26 индивида от единия транспортен съд слязоха с куфарите, минаха и си отпътуваха. В 6 следобяд към този момент са били в Донецк и разбрахме, че сме останали финален екипаж. И тогава ни прикипя”, споделя Рали Димов.

Именно тогава взимат нещата в свои ръце. И потеглят. Успешно изминават първите метри. И стигат до съветските военни, описват моряците.

„ Дадоха ни храна и вода, Извозиха ни до първия пост в покрайнините на Мариупол… по-късно ни извозиха с защита към Донецк”, показва един от моряците.

„ Много е прочувствено, като видиш хора на първа линия на багра и се пробват да ни успокоят и да ни кажат „ Момчета, на несъмнено сте. Ще се грижим за вас”, безапелационен е Димов.

През целия път българските моряци били с добре въоръжена съветска защита, описват те.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР