24 браншови организации от сектор Земеделие и преработка излизат с

...
24 браншови организации от сектор Земеделие и преработка излизат с
Коментари Харесай

24 земеделски организации искат повече средства в две мерки по ПРСР

24 браншови организации от бранш Земеделие и преправка излизат с обща позиция към Министерство на земеделието по отношение на подготвяната от Управляващия орган (УО) на 2014-2020 година Земеделците упорстват за увеличение на бюджетите по подмярка 4.1 и 4.2, касаеща фермерите и преработвателите.

Таня Георгиева, изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Асоциация на земеделските производители в България обясни пред News.bg, че главните терзания за подмярка 4.1 и 4.2 са свързани с това , че за частния бранш не е взета под внимание потребност от средства в изискванията на финансова рецесия и инфлация.

Предложенията във въпросните две ограничения (4.1 и 4.2) са ориентирани главно към обществени бенефициенти и сдружения като Напоителни система, Изпълнителна организация битка с градушките и това за браншови организации от бранш земеделие и преправка е извънредно рисково . Освен това браншовите организации изрично се афишират срещу пренасочването н а средства от ПРСР 2014-2020 към държавни структури и отваряне на приеми през 2023 година по подмерки 5.1 и 4.3. за з акупуване на лабораторно съоръжение, дронове и неразбираеми вложения в " Напоителни системи " ЕАД.
 Развиваме селските региони с близо 887 млн. евро за 2 години
Развиваме селските региони с близо 887 млн. евро за 2 години

Средствата ще са ориентирани към земеделските производители и преработватели

Тя изясни, че на края на програмата се ползват планове , които са с доста комплицирани процедури и те би трябвало да отговорят на тежките условия, свързани с екологичното законодателство . В края на програмата, с цел да няма загуби на европейски средства и да не се изгубят , би трябвало да се види каква е най-голямата потребност в бранша на фермерите и преработвалите да осъществят вложенията си, а не занапред да се започват процедури - комплицирани и тежки за обществените бенефициенти, разяснява Георгиева.

Тя уточни, че най-целесъобразен и ефикасен би бил методът , в случай че фермерите и преработвателите са с подготвени планове, прегледани от Държавен фонд " Земеделие " за рационално и реалистично ръководство на средства, с цел да не се изгубят. Браншовите организации не са имали диалози със служебния здравен министър Явор Гечев, само че се надяват написаната им обща позиция да стигне до Министерство на земеделието.

В умозаключение Георгиева акцентира, че браншовите организации повече от всеки път изискват решения в тяхна поддръжка, чиито вложения и резистентност стоят в основата на живота, стопанската система и развиването на селските региони.
 Земеделците желаят от властта проект за бранша и сюжети за войната в Украйна
Земеделците желаят от властта проект за бранша и сюжети за войната в Украйна

Асоциация на земеделските производители изпрати зов до Радев, Донев и Гечев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР