236 проекта са подадени от бизнеса в русенско по втората

...
236 проекта са подадени от бизнеса в русенско по втората
Коментари Харесай

236 ПРОЕКТА ЗА НАД 4.5 МИЛИОНА ЛЕВА В СФЕРАТА НА ИКТ РЕШЕНИЯТА И КИБЕРСИГУРНОСТТА СА ПОДАЛИ ФИРМИТЕ ОТ РУСЕНСКО ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

236 плана са подадени от бизнеса в русенско по втората процедура от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ по линия на Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/. Те са в областта на ИКТ решенията и киберсигурността, като тяхната обща стойност възлиза на 4 507 199 лв.. Това стана ясно от извършен диалог сред регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и екипа на МИР. Броят на подадените планови оферти е близо два пъти по-голям по отношение на миналата процедура за софтуерна рационализация. Припомняме, че по нея районът бе измежду най-добре представителите се в страната, като на процедура всеки трети план беше утвърден за финансова поддръжка. От 134 кандидатствали, 49 ще получат финансиране, което е в размер на малко над 13 милиона лв.. Според Станев това се дължи най-много на новаторския модел на държание на министерството, който бе прибавен от министър Пулев. Той дружно с регионалните шефове в страната провежда мобилни приемни, на които бяха показани опциите пред бизнеса от съответния района по Плана за възобновяване и европрограмите по линия на МИР „ Ролята на специалистите в администрациите е освен да бъдат в кабинетите си и да работят по настоящи преписки, а да бъдат на терен, да вземат решение действителни проблеми, които вълнуват жителите. Служебният кабинет потвърди, че това е изцяло допустимо и е въпрос на първо място на добра организация “, съобщи Станев. Той благодари на министър Пулев и екипа му за професионализма и бе безапелационен, че специалистите от Областната администрация ще продължат да спомагат по всевъзможен метод за реализирането на сходни начинания. Станев регистрира и обстоятелството, че от Министерството на нововъведенията и растежа са обърнали внимание и на компаниите в по-малките обитаеми места. Например две ферми от Бяла ще получат близо половин милион лв. за закупване на ново съоръжение в границите на процедурата за софтуерна рационализация. Подобни вложения се чака доста да покачат конкурентоспособността и да подобрят бизнес климата в района и страната. „ Тези финансови средства са от изключителна изгода за цялата стопанска система, изключително на фона на световните провокации, пред които сме изправени “, сподели Станев.

До броени дни се чака да стане ясно кои планове по процедурата за ИКТ решения и киберсигурност ще бъдат утвърдени. Общият бюджет на процедурата е 30.6 милиона лв., като подадените планови оферти са над 7 600 за близо 146 милиона лв..

В рамките на диалога стана ясно, че на 2-и август, когато служебният кабинет е почнал работа, България е имала 0 лева контрактувани европари за идващия програмен интервал. „ За 5 месеца екипите на вицепремиера Пеканов, министър Пулев и на всички министри съумяха да създадат по този начин, че в края на този мандат да кажем напълно ясно, че имаме утвърдени 10 от 10 оперативни стратегии за 20 милиарда лева, които да се влеят в българската стопанска система “, показа още Станев. По думите му, е показателно, че първите пари, които България усвои по Плана за възобновяване са точно по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Областният шеф е безапелационен, че той и екипът му ще спомагат за реализирането и на нови приемни на министър Пулев в Русе. „ За мен е значимо да върнем доверието на жителите в държавността и в това, че сходни процедури се случват изцяло почтено. Средствата по тях не са за избрани компании, а за тези, които потвърдят, че имат потребност от тях “, добави Станев.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР