23 транзакции към Антони Тренчев и ко от базирана в

...
23 транзакции към Антони Тренчев и ко от базирана в
Коментари Харесай

NEXO - част от пералнята за пари на руския даркнет и човек на Хамас

23 транзакции към Антони Тренчев и ко от основана в Москва криптоборса незабавно, откакто Съединени американски щати й наложил наказания Асен Василев обсъждал на среща в МФ с криптокомпании по какъв начин да се направи разплащателна система у нас с цифрова валута
Част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – основания в Русия Хидрамаркет и опериращата от Москва криптоборса Гарантекс, се оказва разследваната у нас и в още няколко страни криптопирамида NEXO.

Офисите на основаната от четирима българи и ръководената от някогашния народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев корпорация бяха щурмувани в четвъртък от над 300 души – прокурори, следователи и сътрудници на ДАНС дружно с задгранични сътрудници поради следствие за пране на пари, измами на инвеститори и нарушение на глобите против Русия. На брифинг през днешния ден с присъединяване на основния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и шефа на отдел „ киберсигурност “ в Национална следствена служба Светослав Василев, от държавното обвиняване дадоха детайлности по мегаоперацията.
-->
От тях стана ясно, че тя е провеждана в съдействие с английските служби, като към този момент са повдигнати обвинявания на четирима души. Двама се търсят, а на други двама е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лв.. Макар от държавното обвиняване да не оповестиха имената, импровизирано се твърди, че търсените са самият Антони Тренчев и другият мотор на криптопирамидата, която за 5 години е превъртяла оборот от над 94 милиарда $ – съоснователят и някогашен акционер във компанията за бързи заеми „ Кредисимо “ - Коста Кънчев.

Оказва се, че ръководената от тях криптопирамида е работила като съществена частица при разплащания, правени от интернационалния незаконен свят и от хора, финансиращи тероризъм. Така, след 5 април 2022 година, когато от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават огромна част от транзакциите на интернационалната престъпност) – основания в Русия Hydra Market, както и против записаната в Естония, само че оперираща от Москва криптоборса Гарантекс, от нея са засечени общо 23 транзакции към NEXO.

От самото известие на OFAC излиза наяве, че глобите против Hydra и Гарантекс се постановат като ясно доказателство за напъните на службите в Съединени американски щати да не позволяват „ играчи като тях съзнателно да заобикалят разпоредбите против прането на пари и битката против тероризма “. Противозаконна активност, която NEXO е подкрепило, участвайки в транзакциите от Гарантекс, направени след налагането на глобите. Такива прочее е имало към криптопирамидата, още веднъж в прорез със наказания, само че този път на Организация на обединените нации – и от иранската борса Nobitex. Засечени са и транзакции през NEXO на човек от

палестинската терористична организация „ Хамас “

Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е пристигнал от израелските служби.

Брифингът хвърли светлина и върху ролята на някогашния финансов министър и сегашен съпредседател и народен представител от „ Продължаваме промяната “ Асен Василев. Още в четвъртък се появиха подозрения за прекомерно тясно взаимоотношение сред Василев и NEXO, които в петък сутринта бяха доказани и от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Той разгласи, че ексфинансист №1 е бил постоянен посетител в седалището на NEXO в София.

Макар на конференцията от прокуратурата да не назоваха Василев поименно те показаха, че един от очевидците по следствието е разказал за „ среща в Министерството на финансите сред сдружения, занимаващи се с криптовалута и някогашен министър на финансите “. Въпросната намира се случила преди към половин година – т.е. когато постът бе заеман точно от Василев, а на нея било обсъждано по какъв начин да се сътвори механизъм, през който системата за разплащания

БОРИКА да бъде употребена и за разплащане с криптовалути

и превалутирането им в левове. Любопитен миг е, че въпросната среща е била защитавана в загадка от МФ, тъй като от министерството не са разгласявали за провеждането й. Самият Василев обаче, по-рано през 2022 година, в изявление за Блумбърг разгласи, че се „ изследват благоприятни условия в диалози с Българска народна банка и някои от играчите в криптоиндустрията за основаване на механизъм за заплащания с криптовалути “.

Темата за публично въвеждане на разплащания с криптовалути постоянно е пораждала кавги поради подозренията, че по този метод ще се отвори врата за пране на пари и за заобикаляне на регулациите във финансов проект. Съмнения, които сходна държана в загадка среща единствено подхранват. Именно по тази причина провеждането й в българското Министерство на финансите поражда десетки въпроси, само че в това време присъединяване на Асен Василев в този развой надалеч не е изненадващо заради излезлите нескрито при експлоадирането на аферата с NEXO тесни връзки сред Политическа партия и криптопирамидата на Антони Тренчев от една страна и сред тях двете с кръга „ Капитал “ на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев от друга.

Ролята на Политическа партия, освен това в лицето персонално на съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев, като проводник на ползите на Прокопиев в политиката е ноторно известна, като през последната над година излязоха десетки доказателства за нея. От четвъртък насам пък стана ясно, че съществени играчи в Политическа партия, измежду които досегашният мандатоносител на групировката и народен представител от нея – Настимир Ананиев, и някогашният парламентарист от Политическа партия Александър Ракшиев, са директно свързани с NEXO. Вторият е бил акаунт управител в криптопирамидата в продължение на две години – от 2019 година до 2021 година А първият е дълготраен сподвижник на основателя на платформата Антони Тренчев и някогашен негов съучастник във Форекс Капитал. Взаимовръзките сред NEXO, Политическа партия и кръга „ Капитал “ на Прокопиев надалеч не завършват с това.

Вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е някогашен върховен чиновник на издателската империя на Прокопиев „ Икономедиа “, като от 2013 до 2018 година е бил неин основен механически шеф. Напуска групата, с цел да премине на работа точно в NEXO, само че с това връзките му с кръга „ Капитал “ надалеч не завършват.

Дори в противен случай – процъфтяват, като брачната половинка на Прокопиев и шеф на „ Икономедиа “ – Галя Прокопиева, непрекъснато разяснява негови постове в обществените мрежи, а той самият също толкоз непрекъснато взе участие в начинания, свързани с разплащанията в криптовалути на „ Капитал “. Колаборация, която надалеч не е изненадваща поради обстоятелството, че за петте години от съществуването на NEXO изданията на „ Икономедиа “ действително работят като рекламна платформа на криптобанката, като единствено в „ Капитал “ формалните рекламни изявления са над 20, а общо материалите за Тренчев и компания – над 100.

Ролята на „ Капитал “ и останалите издания от „ Икономедиа “ като промоутъри на NEXO, несъмнено, надалеч не е била безплатна, като изявленията са заплащани. При това със средства, които сега са обект на следствие за пране на пари.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР