23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма

...
23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма
Коментари Харесай

Наградите на 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест

23-тият Международен кино фестивал София Филм Фест показа 189 кино лентата от 53 страни. Над 300 бе броят на интернационалните посетители, сред които режисьори, продуценти, артисти, фестивални шефове, медийни и киноексперти.

На 16 март 2019 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване премиите на фестивала. София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Ник Пауъл (Великобритания) – продуцент, президент на журито
Стас Намин (Русия) – продуцент, музикант, композитор, режисьор
Хазар Ергючлю (Турция) – актриса
Ева Подгурска (Полша) – режисьор
Илиян Метев (България) – режисьор

връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО ” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, обезпечени от Столична община, на кино лентата „ ЧУДОВИЩА ” (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану и продуцентите Клаудиу Митку, Карла Фотеа и Мариус Олтеану.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО е за кино лентата „ ПРАСЕТО ” (България) на режисьора Драгомир Шолев, стартирал като план от професионалната платформа за кино София Мийтингс.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА е за Нора Фингшайд за кино лентата й „ ИЗВЪН СИСТЕМАТА ” (Германия).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на кино лентата „ РОЗИ В НОЩТА ” (България) на режисьора Пенчо Кунчев.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в състезанието за Наградата Jameson бе присъден на кино лентата „ ПИПНАХ ТЕ! ” (България) на режисьорката Стефани Дойчинова.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше избрана от вота на феновете за най-хубав филм от Международния и Балканския конкурс на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена от именитата режисьорка Агнешка Холанд на кино лентата „ СНИМКА С ЮКИ ” (България) на режисьора Лъчезар Аврамов, представян като план на София Мийтингс.

НАГРАДАТА „ ДОМЕЙН БОЙАР ” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от интернационално жури с президент Махмут Фазъл Чошкун (режисьор, Турция) и членове Ренате Рожинас (филмов специалист и куратор, Германия) и Виктор Божинов (режисьор, България), на кино лентата „ НЕЙНАТА РАБОТА ” (Гърция-Франция-Сърбия) на режисьора Никос Лабот, стартирал като план от София Мийтингс.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на кино лентата „ ТОВАРЪТ ” (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на режисьора Огньен Главонич.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от интернационално жури с президент Лиам Сен-Пиер (режисьор, Великобритания) и членове Цветан Драгнев (режисьор, България) и Деян Парушев (режисьор, Франция-България) на кино лентата „ ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА ” (Финландия-Дания-България) на режисьора Тонислав Христов.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на кино лентата „ ЗА БАЩИТЕ И СИНОВЕТЕ ” (Германия-САЩ-Сирия-Ливан-Холандия-Катар) на режисьора Талал Дерки.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Йосиф Проимакис (Гърция), Хосе Луис Лоса Гарсиа (Испания) и Катерина Ламбринова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на кино лентата „ ПРАСЕТО ” (България) на режисьора Драгомир Шолев.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на кино лентата „ ПЕПЕРУДИ ” (Турция) на режисьора Толга Карачелик, стартирал като план на София Мийтингс.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала дефинира за най-хубав филм от Международния конкурс „ ТЕХЕРАН, ГРАД НА ЛЮБОВТА ” (Иран-Великобритания-Холандия) на режисьора Али Джаберансари.

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ беше връчена от журито от фестивални селекционери Андрей Танасеску (програматор на Торонто МФФ, Румъния), Ленка Тирпакова (Карлови Вари, Чехия), Анке Донерстаг (Котбус, Германия) и Барбара Лорей де Лашариер (Франция) на кино лентата „ ПРАСЕТО ” (България) на режисьора Драгомир Шолев.

На 23-тото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за повсеместен принос към международното кино на:

КШИЩОФ ЗАНУСИ, режисьор (Полша)
БИЛЕ АУГУСТ, режисьор (Дания)
КИРИЛ МАРИЧКОВ, композитор и музикант (България)

На 17 март от 20.30 в кино „ Люмиер Лидл “ ще бъде връчена и Наградата на София Филм Фест (почетен диплом) на киноведа Искра Димитрова (България).

На 16-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

Наградата на CINELAB (Румъния) в размер на 25 000 евро за услуги в пост-продукция беше присъден на плана NO LAND FOR ME (Израел), показан от режисьора Рам Нехари, продуцента Ифат Престелник и сценариста Яир Гринбърг.

Наградата на FOCUSFOX Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро за услуги в пост-продукция бе присъдена на плана DECONSTRUCTION (България), показан от режисьора Павел Г. Веснаков и продуцентката Веселка Кирякова.

Наградата на EASTWEST Filmdistribution – сценарна консултация със Стивън Голдшмит (Ирландия-САЩ), „ скрипт лекар “ и сценарист на стойност 5 000 евро, бе връчена на плана NAJVA (Турция-България-Канада), показан от режисьора Гьозде Курал и продуцентите Угюр Кан Гюрсьозлю, Марсел Гиру и Димитър Гочев.

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – едноседмични съвещания на кино план в Истанбул или Анталия по време на филмовия фестивал Анталия на стойност 5 000 евро и опция за показване пред турски продуценти, получи планът INKWASH (Румъния), показан от режисьорката Сара Цоракидис и продуцентката Анка Пую.

VILLA KULT Residency Award бе връчена на български кино план. Наградата дава опция за 5-дневна аудиенция в Берлин, с покрити разноски за път и настаняване, и бе присъдена на режисьора Петър Крумов за плана WINDY DAYS ARE GOOD FOR FLYING (България), продуцент Росица Вълканова.

Двама продуценти на наградени планове на София Мийтингс ще бъдат упълномощени за PRODUCER’S NETWORK CANNES MARKET.

CROSSROADS ще селектира и показа план от София Мийтингс.

MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE връчи на плана INKWASH (Румъния) стипендия от MFI, с цел да взе участие в MFI Script 2 Film Workshops.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР