23 проекта за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна

...
23 проекта за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна
Коментари Харесай

Проекти за милиони по морска програма стартират във Варна, Бургас и Стара Загора

23 плана за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна стратегия " Черноморски басейн 2014-2020 " година ще се осъществят във Варна, Бургас и Стара Загора. Те са утвърдени в границите на първата покана за набиране на планови оферти на програмата и в тях вземат участие 20 български сътрудници. В ход е развой по подписване на контракти на утвърдените планови оферти, незабавно след което следва стартирането им и тяхното действително осъществяване.

Най-много са утвърдените планове на организации от област Варна – общо 10 с бюджет от над 1,8 млн. евро. Сред тях са Асоциация на българските Черноморски общини, Черноморска мрежа на неправителствените организации, Икономически университет - Варна, Община Аврен, Сдружение " Агенция за икономическо развиване “ и други

От област Бургас общини и неправителствени организации вземат участие в 6 плана по програмата, като бюджетът на българските сътрудници е на стойност над 1,6 млн. евро. Сред тях са общините Бургас, Созопол и Малко Търново, Фондация " Виа Понтика ", Сдружение " Съвет за развиване на туризъм в Община Несебър “, Сдружение " Зелена Странджа " и други

От област Стара Загора 2 български сътрудници вземат участие в 2 плана по програмата, като бюджетът на българските сътрудници е на стойност близо 260 хиляди евро. Проектите целят създаване на нови услуги и развиване на туризма на база богатото културно и  историческо завещание, опазване на околната среда и естествените запаси.

Съвместната оперативна стратегия по Европейски инструмент за съседство " Черноморски басейн “ 2014-2020 година е с общ бюджет близо 54 млн. евро. Териториалният й обсег включва Североизточен и Югоизточен район на България, Централна Македония, Източна Македония и Тракия в Гърция, югоизточен район на Румъния, Турция с градовете, Истамбул, Текирдаг, Одрин, Къркларели, Коджаели, Сакария, Дюздже, Болу, Ялова, Зонгулдак, Карабюк, Бартън, Кастамону, Чанкири, Синоп, Самсун, Токат, Чорум, Амасия, Трабзон, Орду, Гиресун, Ризе, Артвин, Гюмюшхане. Държави - сътрудници на програмата са Армения, Грузия, Молдова и Украйна с Одеса, Николаев, Херсон, области Запорожие и Донецк, Крим и Севастопол.

Целта на програмата за съдействие, финансирана по Европейския инструмент за съседство, е да способства за възстановяване на благосъстоянието на хората в районите на Черноморския басейн посредством резистентен напредък и взаимно запазване на околната среда. Тя действа посредством четири целта: " Съвместно поощряване на бизнеса и предприемачеството в региона на туризма и културата “, " Увеличаване на трансграничните благоприятни условия за търговия и рационализация на селското стопанство и обвързваните браншове “, " Подобряване на взаимния мониторинг по околна среда “ и " Повишаване на осведомеността и взаимни дейности за понижаване на речните и морски боклуци “.

Министерството на районното развиване и благоустройството, което управлява осъществяването на Съвместната оперативна стратегия " Черноморски басейн 2014-2020 " година в страната, стартира публично допитване по отношение на план на Насоки за кандидатстване по втора покана за планови оферти. Тя се чака да започва при започване на месец октомври, а проектопредложенията ще се подават до 31.01.2019 година Съгласно процедурата за публично допитване Съвместният механически секретариат на Програмата ще приема оферти, рекомендации или мнения на имейл адрес [email protected] до 27-ми август 2018 година Документът има за цел да помогне на претендентите при подготовката на плановите оферти, както и да даде информация за попълването на апликационния формуляр, бюджет и обвързваните с него формуляри, процедурата за кандидатстване, критериите за избор на планове, процедурата за взимане на решения и други на практика препоръки. Окончателният вид на пакета документи за кандидатстване ще бъде оповестен след решение на Съвместния комитет за наблюдаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР