23 млрд. долара!!!: Толкова ще плати Турция на Lockheed Martin

...
23 млрд. долара!!!: Толкова ще плати Турция на Lockheed Martin
Коментари Харесай

23 млрд. долара!!!: Толкова ще плати Турция на Lockheed Martin за изтребителите F-16!

23 милиарда $!!!: Толкова ще заплати Турция на Lockheed Martin за изтребителите F-16! Производителят на военни машини Lockheed Martin се занимава със основаване на изтребители – и бизнесът процъфтява. В няколко разтърсващи известия предходната седмица Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA) осведоми Конгреса за проект за продажба на нови оръжия на обща стойност 31,6 милиарда $ на Гърция и Турция.

Но най-голямата от тези покупко-продажби е за Турция.

Защо Турция купува 40 нови изтребителя F-16?

Както може би към този момент знаете, DSCA е отделът на Пентагона, който дава отговор за координирането на чувствителни продажби на оръжия сред американски отбранителни контрактори и задгранични държавни управления. Турция декларира, че желае тези нови изтребители, с цел да „ разшири и модернизира “ своите военновъздушни сили. Които сега се състоят най-вече от по-стари изтребители F-16C Falcon и F-4E Phantom. Преди обаче тази продажба да бъде осъществена, Държавният департамент на Съединени американски щати би трябвало да подпише, че договорката поддържа „ задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати “. И е малко евентуално да „ промени главния боен баланс в района “ – в тази ситуация Южна Европа. А Конгресът би трябвало да утвърди или отхвърли продажбата.

При липса на отвод от страна на Конгреса, Lockheed Martin ще бъде разгласен за „ основен реализатор “ по договорката за продажба на Турция на 40 чисто нови изтребителя F-16. Освен това ще модернизира 79 F-16. Които Турция към този момент има. До новата настройка F-16V (за „ Viper “).

Заедно с това Lockheed ще координира доставката на към 48 мотора F110-GE-129D от General Electric (GE 0,17%), дружно с радари, навигационни системи, ракетни пускови установки и автоматизирани оръдия. И повече от 3000 разнообразни бомби, ракети и комплекти за ориентиране на „ умни бомби “ от цяла серия други американски отбранителни контрактори.

Общата стойност на целия този хардуер е 23 милиарда $.

Защо Гърция купува 40 нови изтребителя F-35?

И това не е всичко.

Гърция също по този начин желае да „ модернизира своите военновъздушни сили “. Затова по едно и също време с оповестяването на Турция DSCA уведоми Конгреса за съответната договорка за въоръжаване на турската съседка Гърция с 40 нови стелт изтребителя F-35 Lightning II. В този случай Lockheed Martin ще си подели ролята на основен реализатор с другия тежък реализатор в региона на защитата RTX Corporation (RTX -0,58%). Който създава моторите F135, задвижващи F-35, при продажба на стойност 8,6 милиарда $.

За разлика от договорката с Турция, тази продажба няма да включва рационализация. Гърция също по този начин не купува доста муниции, което оказва помощ да се изясни по-малкият размер на продажбата. Въпреки че Гърция купува 42 мотора Pratt & Whitney F135-PW-100 от RTX и може да последват спомагателни покупки на оръжия. На хоризонта може да се появят още повече продажби на F-35, защото самолетите F-4E и Mirage 2000 на страната излизат от приложимост. И вероятно рационализация на гръцкия флот от F-16 (който, сходно на турския, се състои най-вече от по-стари разновидности на F-16C).

Какво значи това за акциите на Lockheed Martin?

Засега общият доход от 31,6 милиарда $, който ще премине през Lockheed Martin в границите на тези две оръжейни покупко-продажби, е задоволително огромен, с цел да раздвижи този защитителен бизнесмен. Само тези две покупко-продажби имат капацитета да генерират над 3,2 милиарда $ оперативна облага.

Това е повече от една цялостна годишна облага за подразделението за аеронавтика. И повече от 36% от цялата облага, която Lockheed Martin получи във всички подразделения през 2023 година

 

Източник – The Motley Fool/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Още вести четете в секция Свят
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР