23 Март Отрицателният индекс на БВП на България от -3,9%

...
23 Март Отрицателният индекс на БВП на България от -3,9%
Коментари Харесай

Кофас: Ръст на БВП през 2021, среден риск за ИКТ сектора

23 Март
Отрицателният показател на Брутният вътрешен продукт на България от -3,9% през 2020-та и прогнозният му растеж от 4% за първото тримесечие на актуалната година демонстрира, че възобновяване на стопанската система е близо, прогнозора кредитният осигурител Кофас (Coface). От там предизвестяват обаче, че съществуват голям брой провокации, които са в положение да провокират още веднъж криза след всеобщото затваряне на комерсиалните обекти от края на 2020 година Част от тях са неналичието на частно ползване и вложения, застой във външната търговия и неналичието на доставки и съставни елементи от Азия и Европа, която блокира производството.

Според компанията възобновяване от COVID-19 рецесията е постепенно и неравномерно, а налагането на повече рестриктивни ограничения от страна на държавното управление ще увеличи риска от следваща криза. Фактор за икономическата конюнктура е и броят имунизирани лица. Само 0,88% от популацията в България е с две сложени дози (към 17.03.2021), което в допълнение усложнява възобновяване на бизнес средата и основава политическо и обществено напрежение.

 Кофас: Ръст на Брутният вътрешен продукт през 2021, междинен риск за ИКТ бранша
" Няма по какъв начин да отречем, че главният спад в икономическата интензивност се въздейства от секторите, директно наранени от коронакризата. Това са най-много хотелиерството и ресторантьорството, туризмът и превозът. Предвид влошаващата се конюнктура, не се чака скоро да се върнат към по-сериозно възобновяване. ", споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България по време на уебинара на тематика " Кофас Бизнес Обзор: Очаква ли се криза в българската стопанска система? ".

Сред най-рисковите браншове в България за първото тримесечие на 2021 са енергетиката, превозът и текстилът (въпреки нарасналите продажби на спортно облекло, производителите на облекла регистрират спад от 30% за 2020), дървообработването и търговията на коли (значително намаляване от 37% за 2020 и леко възобновяване през 2021 г.).

 Кофас: Ръст на Брутният вътрешен продукт през 2021, междинен риск за ИКТ бранша
Сравнително стабилно се развива ИКТ секторът, наред с химическата индустрия. Съвсем предстоящо, фармацевтичният бранш продължава да се развива и през 2021 година след регистрирания растеж от 11% през миналата година.

" Противно на упованията, броят компании, оповестени в неплатежоспособност, е по-малък през януари - февруари 2021, в сравнение с през същия интервал предходната година, добавя Димитров. Все още обаче базата за съпоставяне е относително ниска, статистиката не е показателна за действителния брой на компаниите, които са спрели активност заради обилни проблеми. На процедура огромна част от тях се трансферират на малоимотни лица. "
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР