23-годишен британски студент станал жертва на най-странния случай на дежавю,

...
23-годишен британски студент станал жертва на най-странния случай на дежавю,
Коментари Харесай

Млад мъж живее с години в "капана на примка на времето“

23-годишен английски студент станал жертва на най-странния случай на дежавю, регистриран в историята на медицината. Младият човек, чието име не се загатва, не е в положение да води естествен живот и напуснал университета, откакто претърпял непонятен случай на демонстрация на хронично дежавю.

Той престанал да гледа телевизия, да слуша радио и даже да чете вестници и списания, защото бил сигурен, че всичко това към този момент го е виждал, чувал и чел по-рано.

Пациентът съобщил на лекарите, че се „ озовал в клопката на примка на времето “ и усеща по какъв начин всяка минута претърпява своето минало.
Подробности са разказани в проучване, оповестено в сп. Journal of Medical Case Reports.

Медиците се видели в знамение, защото младежът не страдал от неврологични разстройства, които нормално се следят у хора, постоянно изпитващи резултата дежавю (от фр. déjà-vu – „ към този момент забелязано “).

Смята се, че пусков механизъм за демонстрация на този феномен са под паника офанзиви. Подобно положение може да се усложни и от банкет на ЛСД.
Д-р Кристин Уелс, специалист в региона на логиката на психиката от университета Шефилд Халам, твърди, че в здравната процедура това е първият случай, когато човек изпитва непрекъснато възприятие на дежавю, чиято причина е паника.

Макар че множеството хора понякога могат да изпитват сходно положение, повтарящи се и интензивни епизоди на дежавю нормално се следят у хора, страдащи от епилепсия на темпоралния лоб.

За първи път студентът се оплакал от признаци на дежавю при започване на 2007 година, скоро откакто го приели в университета. Той изпитвал голословно възприятие на паника, по-конкретно имал боязън от микроби, заради което непрекъснато си миел ръцете и вземал душ по два-три пъти дневно.

Тревожното положение почнало последователно да се утежнява скоро след започване на образованието и той почнал да изпитва дежавю.
Отначало тези епизоди продължавали към минута, а по-късно станали много продължителни. Например, когато отидел на някое място, той вярвал, че е попаднал в примка на времето.

„ Вместо тревожното чувство за нещо познато, което нормално се асоциира с резултата дежавю, нашият пациент се оплакваше, че фактически може да възвърне в паметта си съответни събития от предишното, а не ги намирал просто познати.

В множеството случаи това се явява непряк резултат от епилептични припадъци или малоумие. Но в дадения случай дежавюто по-скоро е обвързвано със положението на паника, което е провокирано от закъсняла реакция на невронните импулси в мозъка.

Ако тази информация се удостовери, това ще бъде първият регистриран в историята случай на „ психогенно дежавю “. По подобен метод може да се направи извод, че точно стресовото положение става причина за дежавю “, споделя доктор Уелс.

Науката още не знае по какъв начин и за какво поражда резултата дежавю.

Съществува доктрина, съгласно която нарушаването на невронната функционалност провокира краткотраен „ бъг “ при обработката на постъпващата в мозъка информация.

Сега доктор Кристин Уелс организира спомагателни проучвания, с цел да потвърди взаимовръзката сред клиничната паника и пристъпите на дежавю.

Източник: megavselena.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР