224 млн. лева държавна помощ е разрешила Европейската комисия да

...
224 млн. лева държавна помощ е разрешила Европейската комисия да
Коментари Харесай

БДЖ взема безвъзмездно държавен заем за стотици милиони

224 млн. лв. държавна помощ е разрешила Европейската комисия да бъде отпусната за БДЖ. Това посочи зам.-министърът на превоза Велик Занчев, който е и ръководител на директорския ръб на БДЖ. Изпълнителният шеф на холдинг " БДЖ " Владимир Владимиров пък посочи, че това са пари, които се дават безплатно от страната, предава Канал 3.
По думите на Занчев оттук насетне стартира тежката част - договарянията с Министерството на финансите, с цел да се начертаят финансовите схеми, по които тези пари да дойдат в сдружението. Ще започват договарянията с облигационерите - остатъкът, който би трябвало да им платим, е 150 млн. лв., а лихвите за просрочие са към 14 млн. лв. на година, добави той.

След решаването на насъбрания дълг на железницата, вторият проблем, по който ще работим, са вложенията в БДЖ, сподели още Занчев. Преди държавното сдружение е вземало търговски заеми и посредством тях е вложило, а в този момент през финансовия трансфер страната ще влага в пътническия транспорт, ще бъде платен нов преносим състав. В момента професори и специалисти работят, с цел да се оформи визията - какви влакове, мотриси са нужни на БДЖ " Пътнически транспорти ", с цел да има компанията европейски тип с съответна услуга, уточни Занчев.

Зам.-транспортният министър изрази убеденост, че скоро нещата за БДЖ ще се подобрят и поради въвеждането на системата за ТОЛ такси за МПС-тата. " От 2002 година БДЖ е на по този начин наречената ТОЛ такса и си заплаща за прекосяване по жп мрежата ", разяснява той, добавяйки, че в този момент ще има равнопоставеност сред жп превоза и сухопътния моторен превоз..

Повече от 50% от загубите ни са понижени, преструктурирана е цялата компания, извършихме промени и като резултат е решението на Европейска комисия, съобщи на собствен ред Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на холдинг " БДЖ ". В момента са готови 21 плана и по-голямата част от тях касаят развиването на БДЖ- пътнически и товарни транспорти, означи той. Ще се оформи и едно ремонтно сдружение, с цел да се съберат експертите, сградния фонд и машините на едно място. С тези планове до края на мандата на това държавно управление БДЖ ще наподобява по различен метод, разясни Владимиров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР