22-те национални литературни награди Христо Г. Данов в Пловдив преминаха

...
22-те национални литературни награди Христо Г. Данов в Пловдив преминаха
Коментари Харесай

Бойка Асиова грабна литературната награда Христо Г. Данов ...

22-те национални литературни награди " Христо Г. Данов " в Пловдив минаха в бурна конкуренция с времето, съобщи кореспондент на " Марица ". Голямата премия за прозаичност тази година взе Бойка Асиова с романа си „ Роден на Великден “ на издателство " Жанет-45 ".



„ Тази премия е темел за българската литература. Когато пътувам за среща с читатели, постоянно споделям, че съм с моя човек, роден на Великден “, сподели тя.



Призът за издателство на годината сграбчи " Факел експрес " с определени творби на Хлебников. За живописен превод пък бе награден Стефан Русинов, който е преводач от китайски. Негово дело е преводът на романа „ Живи “ на Ю Хуа.



„ Хубавият превод не желае да се работи бързо, а желае време. Имам колежка, която 150 страници ги превеждаше 2 години и сътвори чудноват превод. Крайно време да стартираме да приказваме за критерии “ сподели Русинов.



Статуетката за хуманитаристика взе Нонка Богомилова за книгата ѝ " Балканите – белязани пътища ".



В категорията за издание за деца бе награден Сотир Гелев за книгата „ Приключенията на господин Боровинка по вода и суша " на издателство " Точица ".



Призът за художествено оформление сграбчи Дамян Дамянов, творил по две книги на издателство „ Сиела “.



фотоси: Франк Воща

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР