22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик

...
22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик
Коментари Харесай

Силата на духа: 22-годишен диабетик пробяга 94 километра на един път

22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик в света, пробягал близо 100 километра. Захари Николчев към този момент пет години се бори със болестта, само че все пак не е спирал да спортува, оповестява БГ он еър.

Той споделя, че от както се помни постоянно се занимавал със спорт. Животът му се преобърнал преди пет години, когато бил едвам на 17.

" Изведнъж започнах да слабея и за към 30 дни изгубих повече от 20 кг. Откриха ми диабет " Тип 1 ". Нелечим. Инсолинозависим! ", споделя момчето.

Още тогава лекарите изрично му забранили всякакво физическо натоварване и най-много спорта, поради което трябвало да промени напълно всекидневието си.

" Това значи, че започваш да водиш живот на един 70-годишен дъртак. Всичко ти е неразрешено и самият ти не се чувстваш квалифициран да направиш каквото и да било. Около година бях в меланхолия, на легло. Съкращението на мускулите не ми позволяваше да се изправя ", споделя още Захари.

Огромни старания и воля били нужни на Захари да се изправи още веднъж на крайници и самичък да извърви първите няколко стотин метра пеш. А година по-късно почнал да бяга, всеки ден по няколко километра, до момента в който в един миг почнал самичък да си прави маратони, пробягвайки десетки километра за няколко часа.

В края на предходната седмица пробягал дистанцията от вкъщи си в Горна Оряховица до Бяла, Русенско, и назад, а с това достижение твърди, че е първият диабетик в света, тичал 94 км.

В момента Захари е студент по политология във Великотърновския университет и с изключение на, че не стопира да мечтае, той си слага и амбициозната задача скоро да усъвършенства върха на Гинес за най-дълго разстояние пробягано от здрав човек.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР