22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР саботира

...
22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР саботира
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: Не може премиерът да говори некомпетентно

" 22 години никой не е отправял обвиняване, че КЕВР саботира държавното управление. Нещата, които бяха казани, могат да се дължат или на ниско равнище на осведоменост, или на високо равнище на непросветеност в материята. Но това не може да бъде опрощение на българския министър председател – когато не е незапознат, би трябвало да потърси съвет и да бъде по-сдържан в изявленията си...Лозунгът нулева приемливост към корупцията е прекрасен, само че би трябвало да бъде съпроводен и от различен – нулева толеранстност към некомпетентността ".

Това съобщи в ефира на БНР дългогодишният ръководител на КЕВР Иван Иванов. Иванов изясни запазването на безмълвие по тематиката до в този момент с обстоятелството, че е бил стъписан от абсрудните изказвания по адрес на комисията. КЕВР разгласи решението си за нарастване на цената на тока от 1 януари в първия ден от встъпване в служба на новото държавно управление. Цените бяха замразени за три месеца с решение на Народно събрание. 

" Графикът, по който работи комисията, е твърдо и законово регламентиран. Има минимални периоди за оповестяването му, периоди за осъществяване на публични разисквания, насрочване на съвещания. Комисията е самостоятелен орган и работата й не зависи от датите, на които обещано държавно управление стъпва в служба или подава оставка ", разяснява Иванов. Според него държавното управление е показало предумишленост освен за датата на взимане на решението на КЕВР, само че и по отношение на наличието му, както и в нежеланието си да се съветва за прелюдия безразсъден мораториум върху цените.

" Ние успяхме с чисто регулаторни ограничения, без нито един лев от бюджета, да сведем нарастването на цената на тока от 64% на 11,5%. Обясних на служебния министър председател по какъв начин то може въобще да не се усети, в случай че се понижи Данък добавена стойност от 20 на 10% ", разяснява Иванов. Той добави, че това не би ощетило хазната, само че вместо това кабинетът е завил към един нездравословен мораториум.

„ Многократно министър председателят Петков и неговият непосредствен кръг повтаряха, че за всяко решение би трябвало да се направи обстоен разбор. Това, което се направи с мораториума, е тъкмо противоположното. Бе признат безусловно за час, с една козметична смяна на идващия ден. Този мораториум нанася тежка щета – тези три месеца ценинте са замразени, само че в действителност те нарастват и това е неизбежно. Тази цена би трябвало да се заплати в следствие от българските консуматори “, разяснява Иванов. Според него мораториумът е разделил другите консуматори, лишавайки една част от тях от обезщетения. За потребителите на газ още няма написани правила за обезщетения, а хората, които са на дърва и пелети, ще продължат да ги купуват на неведнъж повишени цени.

ОБИДА 

„ Аз съм в развой на събиране на персоналните си движимости от КЕВР, тъй като имам вяра, че държавното управление ще извърши поръчката да дефинира нов ръководител на КЕВР до края на януари. Но аз останах отпред на комисията след приключването на мандата, тъй като законът ме задължава. Готов съм да заведа дело за клюка за изказванието, че КЕВР не си прави работат и съм тук да защитя най-вече хората, които работят в комисията. За намесата на държавното управление в работата на КЕВР е осведомена и Европейската комисия, откъдето чакам да се получи позиция “, сподели още Иван Иванов. Той добави, че даже му е предходна концепцията да разгласи гладна стачка поради неоснователните упреци против комисията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР