22 Април Британците издигат своята мания за времето до нови

...
22 Април Британците издигат своята мания за времето до нови
Коментари Харесай

Microsoft и Великобритания създават най-мощния в света метеорологичен суперкомпютър

22 Април
Британците издигат своята фикс идея за времето до нови висоти, откакто през днешния ден Обединеното кралство разгласи, че ще си сътрудничи с Microsoft за основаването на най-мощния в света суперкомпютър за климата и времето, написа Engadget. Националната метеорологична работа на Англия е сключила съглашение за милиони паунди с софтуерния колос по отношение на плана, който по-рано стана ясно, че ще получи 1,2 милиарда паунда държавно финансиране.

Макар че страната към този момент може да се похвали с сходен суперкомпютър - който може да прави 16 000 трилиона изчисления за секунда - новата машина ще бъде два пъти по-мощна. Получавайки достъп до в детайли климатично моделиране, Обединеното кралство се надява да усъвършенства своята градска и транспортна инфраструктура по отношение на бъдещите промени, тъй че да ги отбрани при положение на рискови метеорологични събития. Системата ще бъде ситуирана в южната част на Острова и ще бъде напълно захранвана с възобновима сила. Очаква се, че по този метод да бъдат спестени 7, 415 тона въглероден диоксид през първата годината от работата й.

След като суперкомпютърът бъде приключен през идващото лято, той също по този начин ще обезпечи подробни симулации на локалните прогнози, с цел да помогне на службите за спешни обстановки да се приготвят за мощни дъждове и наводнения. От новата система ще могат да се възползват провинциалните общности, които пострадаха от стихии предходната година, а след това насочиха апел към държавното управление да сътвори по-устойчиви дренажни системи. Според учените от Коалицията за климата в Англия има съществени наводнения съвсем всяка година след 2007.

Логично присъединяване на Microsoft е поради опита на компанията в областта на облака и квантовите калкулации. Гигантът влага 1 милиарда $ в суперкомпютъра на стартъпа Open AI, хостнат в Azure и основан да се тестват широкомащабни AI модели. С 285 хиляди CPU ядра и 10 хиляди графични процесора от Microsoft означават, че машината се равнява на топ петте най-бързи системи в света. В момента най-мощният суперкомпютър в света е японският Fugaku.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР