22,1 процента от участниците в проучване на Ифо са съобщили

...
22,1 процента от участниците в проучване на Ифо са съобщили
Коментари Харесай

Продължават притесненията за срив в жилищното строителство на Германия

22,1 % от участниците в изследване на " Ифо " са съобщили за спрени планове
Най-ниската си стойност е достигнал Индексът на мюнхенския институт " Ифо " (Ifo), отразяващ бизнес климата измежду фирмите в бранша на жилищното строителство. Показателят отразява настройките на строителните компании за положението на бизнеса им. През декември той се е сринал до -56,8 пункта, което е спад от -54,4 пункта през предходния месец. Това е най-ниското му равнище от 1991 година насам, показва Българска телеграфна агенция.

Компаниите от бранша на жилищното строителство в Германия се притесняват, че ще претърпят още финансови загуби през първата половина на 2024 година

" Въпреки че лихвените проценти по жилищните заеми в последно време понижават, към момента няма признаци, че обстановката се усъвършенства. Тези извънредно отрицателни настройки демонстрират, че фирмите сега са изгубили вяра. Перспективите за 2024 година са мрачни ", показва Клаус Волрабе, шеф на отдела за изследвания в " Ифо ".

Сред аргументите за отрицателните настройки на фирмите от бранша е и фактът, че клиенти са отменили редица поръчки. През декември 22,1 % от участниците в изследването на " Ифо " са съобщили за спрени планове, които са им били предоставени. При проучването, извършено през ноември, това са показали 21,5 % от фирмите, които са взели участие в него.

Общо 56,9 % от компаниите, интервюирани през декември, означават, че са получили " прекомерно малко " поръчки.

" 2023 година беше извънредно сложна година за жилищното строителство на фона на фрапантното повишаване на разноските на фирмите в строителния бранш и на високите лихви, които оскъпиха кредитирането ", показва още Волрабе. Той отбелязва, че строителните компании " са навлезли по-бавно в рецесията " и са изпълнявали дълготрайни поръчки, което е предотвратило " още по-голям спад " в бранша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР