211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България, съобщиха експерти

...
211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България, съобщиха експерти
Коментари Харесай

Експерти: 211 моста трябва да бъдат ремонтирани в България

211 моста би трябвало да бъдат ремонтирани в България, оповестиха специалисти по пътни уреди е ефира на Нова телевизия. Те обаче са безапелационни, че сега у нас няма заплаха нещастието с моста палач в Генуа да се повтори.
Припомняме ви, че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава опция ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се осъществят по едно и също време. „ Трагедията с моста в Генуа е ужасна, разяснява инж. Веселин Димитров. Един мост се проектира, с цел да е в техническа редовност в продължение на 100 години, разясни той.
„ Важно е строителството, значимо е и поддръжката на един мост “, сподели от своя страна и инж. Ясен Ишев. „ Мостът е живо оборудване, той се движи – той диша, прави разнообразни типове придвижвания “, добави той. „ За страдание нашите уреди изобщо не са поддържани, от както са строени. Едва през 2013 година стартира ремонтът на някои от тях. В момента се ремонтират три виадукта “, заяви инж. Ишев.
Експертите успокоиха, че все пак няма риск и у нас да се случи сходна покруса, като тази в Генуа.
Макар и постепенно и късно са почнали ремонтите, установяваха специалистите. "Нашите уреди изобщо не са поддържани. Започнаха да се ремонтират чак през 2013. До 2017 бяха ремонтирани 17 уреди. Днес се ремонтират 3. Института по пътищата е направил обследвания на всички уреди по "Тракия " и "Хемус ". Докладите са предоставени на Аагенция "Пътна инфраструктура " и сега има формирана работна група, която ще направи разбор, и ще предложи на управителния съвет на АПИ тези уреди да бъдат включени в ремонта, който тече сега ", сподели инженер Веселин Димитров.
Той добави, че старите уреди са строени по остарялата нормативна база. Те в този момент се ремонтират, само че плановете, които се изготвят, са съобразени с новата. Най-важното е оборудванията да бъдат обезпечени срещи земетръс, сподели на собствен ред инженер Ясен Ишев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР