21 юни е най-дългият ден в годината: 15 часа и

...
21 юни е най-дългият ден в годината: 15 часа и
Коментари Харесай

Лятото идва утре, предстои най-дългият ден в годината

21 юни е най-дългият ден в годината: 15 часа и 19 минути за нашите географски ширини. Това е денят на лятното слънцестоене, когато в Северното полукълбо настава лятото, а в Южното - зимата.

Астрономическото лято настава в 6:32 ч., когато Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене в съзвездието Бик (Телец), покрай границата му с Близнаци, заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ.

Най-късият ден ще е 21 декември: 9 часа и 2 минути. Това е денят на зимното слънцестоене.

На 21 юни се следят най-североизточният изгрев на Слънцето и най-северозападният му залез. Затова първоначално и в края на дните към лятното слънцестоене Слънцето осветява най-добре северните стени и фасади на постройките, северните скатове на планинските върхове и местностите под тях.

По обяд слънцето се издига най-високо - на към 71° над южния небосвод за нашите географски ширини. Тогава предметите хвърлят най-къси сенки. Това е и повода да настъпи лятото - по-отвесно падащите слънчеви лъчи и нарасналата дълготрайност на деня затоплят Северното полукълбо на Земята, до момента в който в Южното стартира астрономическата зима.

При пълнолуние към началото на астрономическото лято се следи най-югоизточният изгрев на Луната и най-югозападният ѝ залез. За 2021 година това ще се случи първоначално и в края на нощта на 24-и против 25 юни. Същата нощ в 01:40 ч. (за София) Луната ще кулминира най-ниско над южния небосвод, на височина единствено 21° (максимално южно луностоене за лятното полугодие). С други думи, през цялата нощ против 25 юни цялостната Луна ще се следи ниско над хоризонта.

При пълнолуние, протичащо се покрай датата на зимното слънцестоене, Луната се издига най-високо в небето в среднощ, до момента в който на обяд Слънцето е очевидно най-ниско над южния небосвод.

" Причината за настъпването на годишните сезони е наклонът на земната ос на въртене, който към 21 юни 2021 година е 23 градуса 26` 14.7 ". На датата на лятното слънцестоене Слънцето се издига на този ъгъл над небесния екватор, греейки по-отвесно за Северното полукълбо на Земята. На датата на зимното слънцестоене е назад - централното ни величие е очевидно на посоченият ъгъл под небесния екватор, греейки напряко за нас, само че по-отвесно за Южното полукълбо, където настава лятото. Тази смяна на слънчевото греене от време на време затопля и охлажда двете полукълба, водейки до промяната на сезоните ", сподели изясни Маркишки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР