2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи.

...
2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи.
Коментари Харесай

Енергиен експерт: 2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи

2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи. Реалистично е, че след 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната промишленост става противозаконна. Това сподели енергийният специалист по екологичен преход Тодор Тодоров в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Бъдещето на ТЕЦ-овете е малко, съобщи той. „ Реалистичното за мен е, че след 2030 година те няма да работят с този ритъм ", разясни той.

По думите му години наред в бранша на енергетиката политиците са предприемали ограничения „ до последващи избори ". „ Политиците не се решаваха да вземат ограничения за енергиен преход. Основната задача беше нищо да не се трансформира, с цел да може да се държат една огромна група хора в послушание, комфортни за операция, като закрепостени в един бранш, който няма бъдеще по доста аргументи. Политиците би трябвало да бъдат откровени, би трябвало да показват съответен проект на хората за затварянето на въглищните централи ", разяснява Тодор Тодоров.

Според него Перник е подготвен за енергиен преход и може да бъде образец за сполучлив преход.

По думите му наложително би трябвало да има обезщетения за работещите във въглищните райони. Той даде образец със Словакия, където получават отплата взаимозависимост от стажа. Максималните суми са към 36 000 евро.

„ Има разнообразни концепция какво може да се направи на мястото на ТЕЦ-овете. В Стара Загора има проекти за основаване на индустриални зони. За мен най-хубавото би било децентрализация на производството на сила ", изясни Тодоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР