2023-та беше една земетръсна година за българския телеком сектор -

...
2023-та беше една земетръсна година за българския телеком сектор -
Коментари Харесай

Арабският собственик на Йетел“ се облизва и за Виваком“ и Нова тв

2023-та беше една земетръсна година за българския телеком бранш - придобиването на „ Булсатком “ от притежателя на Vivacom съществено промени обстановката на телевизионния пазар и огромната договорка стана мотив за невиждано изостряне на тона сред огромните играчи на пазара.

Всичко това, обаче, ще наподобява дребно на фона на измененията, които се обрисуват през идващите няколко месеца.

Ако те станат факт, в края на 2024 година или два от трите огромни български телекома ще се окажат с един притежател, или ще забележим отделянето на един от тях от интернационалната му група за продажба на различен вложител, който може да бъде и локален, написа Money.bg.

United Group на тезгяха

В края на април Bloomberg заяви, че основаната в Абу Даби Emirates Telecommunications (e&)

обмисля да придобие United Group за към 8 милиарда $.

Групата, която има Vivacom, „ Нова Броудкастинг Груп “, „ Нетинфо “, в. „ Телеграф “ и редица други бизнеси у нас, през предходната година смени мажоритарния си притежател, откакто капиталовият фонд BC Partners закупи огромна част от каузи на KKR.

От e& оповестиха, че тяхната компания „ не е влезнала в преговорен развой и няма реализирано съглашение, касаещо активите на United Group “. В същото време телекомът от Емирствата

„ продължава да преглежда пазарни благоприятни условия “ или казано другояче - договорка не е изключена.

Според S&P Intelligence през този месец BC Partners публично ще задвижи процеса по продажбата, като могат да се появят и други евентуални купувачи.

Да, името е познато

Европейската агресия на Emirates Telecommunications е в ход. Компанията през лятото на предходната година разгласи желанието си да придобие мажоритарен дял в телеком бизнеса на чешката група PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

У нас смяната в крайния притежател на Yettel към този момент

получи „ зелена светлина “ от Комисията за защита на конкуренцията,

само че, поради мащабите си, договорката би трябвало да бъде утвърдена и от Европейската комисия. Това към момента не се е случило и не е ясно дали в Брюксел ще са подготвени с значимото решение преди евровота.

e& също така е и огромен акционер във Vodafone Group - с над 14,5% дял. Последното стана мотив компанията да бъде обвързана и с третата българска телеком група - тази на A1.

По време на ускореното изследване, което Комисия за защита на конкуренцията организира към договорката за Yettel, точно от Vivacom се възпротивиха с претекста, че „ (а) e&, посредством своето миноритарно присъединяване във „ Водафон “ и по силата на Споразумение за взаимоотношения от 11 май 2023 година, подписано сред e& и „ Водафон “, упражнява надзор върху Водафон и (б) от своя страна, „ Водафон " упражнява надзор върху A1 силата на подписано съглашение за партньорство “.

Регулаторът обаче не се съгласи с тези изказвания, като уточни, че e& категорично са заявили, че не управляват Vodafone, а обществената информация е, че съдействието с A1 се свежда до препродажба на услуги и роуминг.

Ще се роди ли колос?

От регулаторна позиция, вероятно придобиване на United Group от e& ще е проблематично най-много на два пазара - у нас и в Сърбия.

В западната ни съседка въпросът е с най-вече политически нюанс. United Group има телевизия N1 - една от дребното сериозни към властта в Белград медии и това е източник на съществени търкания с ръководещите.

Нейният телеком SBB е най-големият частен снабдител на телевизия и интернет,

само че няма лиценз за мобилни услуги.

В същото време, държавната Telekom Srbija подписа съглашение с PPF, което разрешава на локалния Yettel сега да предлага цифрова телевизия и оптичен интернет. Според United Group в това няма никаква икономическа логичност отвън опитите да бъдат изтласкани от пазара.

Въпреки всичко това, Yettel в западната ни съседка има неведнъж по-малък пазарен дял от SBB в категориите, в които са директни съперници. У нас обстановката не е такава.

Според последния отчет на Комисията за контролиране на известията, Yettel има 32,1% от клиентите на мобилни гласови услуги, а Vivacom - 31,2%.

През последната година Yettel нападателно промотира и закрепени услуги през мобилна съгласуваност,

които усилват броят на нейните клиенти на домашни интернет и телевизия - категории, в които Vivacom получи сериозен подтик с придобиването на „ Булсатком “.

Въпреки всички обвинявания в непоследователна регулаторна политика от последните години, не наподобява прекомерно евентуално нито Комисия за защита на конкуренцията, нито еврокомисията просто да оставят e& да управлява две трети от телеком пазара в България. Така идва и разновидността някои активи да отидат при други вложители.

На тезгяха ли е Нова телевизия

Дали инцидентно, или не, само че през последните седмици се заприказва точно за промяна на собствеността на „ Нова телевизия “. Промените в Закона за хазарта, с които неговата реклама в ефира беше неразрешена, удари по приходите на огромните малките екрани, като някои

медийни специалисти разчетоха ускореното приемане на текстове като опит да се подбие цената на медията.

„ Въпросът е дали в този момент за Нова телевизия се търсят новите братя Домусчиеви. Няма да се учудя, в случай че още веднъж братя я оглавят, и в случай че тези братя са свързани точно с
хазарта “, разяснява пред „ Сега “ преподавателят по публицистика от СУ доцент Жана Попова.
 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР