2023 година може да бъде определена като една от най-странните

...
2023 година може да бъде определена като една от най-странните
Коментари Харесай

По следите на изгубеното парламентарно време

2023 година може да бъде избрана като една от най-странните политически години за България. В нея видяхме всевъзможни опити и прецеденти - ротационно държавно управление, некоалиция - сглобка, атентат против основния прокурор, отстраняването му от поста, безумни промени в Конституцията и какво ли още не.
Време, облечено в безвремие... Обитателите на постройката, под чиято фасада е написано, че " Съединението прави силата " и през миналата година потвърдиха, че са разединени, че нищо ново не са научили и нищо остаряло не са не запомнили.
Още от първия си работен ден сегашният парламент беше претрупан с негативизъм, нерешителност, подозрения, песимизъм, само че и с нежна религия, че ни чака по-добри бъдеще. Защото без нея вяра " по-нататък " не може да се съществува, както споделя известният публицист Харуки Мураками.

Вместо ред в хаоса,
сътвориха безпорядък в реда

Това направиха ПП-ДБ и ГЕРБ. А резултатът е, че вместо да свършат нещо потребно за хората и страната, депутатите тъпчеха на едно място и се развличаха със кавги, обиди, персонални нападки и безсмислени изказвания в коридорите - просто ей по този начин, с цел да се покажат в медиите.
Да, Народното събрание замязя на най-дългия разказ в света - " В търсене на изгубеното време " на Марсел Пруст, който съдържа 4300 страници. Дано единствено не ни принудят да го прочетем до дъно, а да го затворим по-бързо...
И да не го запомним единствено с дърпането на вратовръзки, нападателна незначителност, псувни, обиди, ръкопашни битки, стигащи до пердах, страсти, вместо рационални диспути...
Уж конституционна промяна и сякаш начало на правосъдна такава, постоянно държавно управление, два несполучливи вота на съмнение, актуализация на бюджета, бюджет за 2023 година и за 2024 година, както и доста разногласия, някои стигнали даже и до физически конфликти в пленарната зала, съпътстваха парламентарния живот на 49-ото Народно събрание през годината.
Есенната сесия на Народното събрание беше открита

в постройката на някогашния Партиен дом

Промяната бе аргументирана с нуждата от сериозен ремонт на историческата постройка на Народно събрание, който по този начин и още не е почнал. Достъпът на публицисти до коридорите беше стеснен, а работата им затруднена.
Парламентът стартира работата си в фалстрат откакто депутатите не можаха два пъти да изберат ръководител на Народното събрание. След третото гласоподаване негов началник стана Росен Желязков от ГЕРБ, който ще управлява Народно събрание на ротационен принцип и би трябвало да бъде заменен от Никола Минчев от ПП-ДБ.
След мъчителни препирни Народното събрание излъчи постоянно държавно управление с мандата на втората политическа мощ ПП-ДБ. Това стана след месеци ръководство на служебни кабинети и серия от предварителни парламентарни избори. В резултат на дълги договаряния и станал обществен абсурден запис от народен съвет на Политическа партия, на 6 юни, новото постоянно държавно управление " Денков-Габриел " постави клетва пред Народното събрание. За него гласоподаваха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Това стана допустимо, откакто Мария Габриел, номинирана за министър-председател от обединението, спечелила предварителния парламентарен избор ГЕРБ-СДС, върна несбъднат първия изследователски мандат на президента Румен Радев.
В края на май Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор. Народно събрание гласоподава да се назначава прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор. След гласуването на измененията

Иван Гешев беше освободен като основен прокурор

В последния ден на първата сесия на 49-ото Народно заседание ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Те бяха признати дефинитивно на три четения на 19 декември.
Промените плануват опция за депутати и министри да бъдат избирани хора с двойно поданство, основният прокурор да е с мандат от 5 години, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд със седемгодишен мандат, два съвета - Висш съдебен съвет и Висш  прокурорски, които ще имат общо заседание.
На 8 януари президентът Румен Радев сезира Конституцонния съд за измененията.
 
Националният празник няма да бъде променян

и той остава 3 март. С гласуването бяха понижени пълномощия на президента при сформиране на служебни държавни управления.
По-рано Народното събрание одобри Закона за противопоставяне на корупцията, с който съществуващата до тогава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество - КПКОНПИ, беше разграничена на две.
Преди окончателното приемане на бюджета за 2024 година президентът Румен Радев разгласи, че може да му наложи несъгласие, което до момента не се е случвало. План - сметката на страната беше дефинитивно гласувана в последния работен ден на Народно събрание, преди депутатите да излязат в коледна почивка.
Заложените доходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 година са общо 43 406 519 700. От тях данъчните доходи се плануват да са общо 38 116 002 000 лева
Предвидените разноски са в размер на 23 659 736 900, като настоящите разноски са за 20 092 397 200 лева

От 1 януари минималната работна заплата стана 933 лева

Преди това бяха признати парите на НЗОК и на ДОО за идната година. Здравната вноска и през 2024 година остава 8 %, а от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, би трябвало да се осъвременят с 11 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 523.04 лева на 580.57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лв..
Мнозинството преодоля два вота на съмнение към кабинета " Денков - Габриел " - за провали в секторите енергетика и национална сигурност и защитата, импортирани от ПГ " Българска социалистическа партия за България ".
Със свое решение и по предложение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Народното събрание гласоподава да бъде предоставена в допълнение на Украйна военнотехническа поддръжка - бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването й, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Президентът Румен Радев наложи несъгласие, само че то беше преодоляно.

Напрежение в сглобката провокира

изборът на шеф и подуправител на НЗОК. Преди лятната си почивка болшинството избра Станимир Михайлов от ПП-ДБ за нейн шеф. В последния ден на ноември след дълги диспути, кавги в пленарната зала и напрежение в ръководещите проф. Момчил Мавров от ГЕРБ-СДС бе утвърден за подуправител. На идващия ден той и шефът подадоха оставки в Народно събрание след среща сред Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски и Асен Василев. Така процедурата стартира още веднъж, а сътрудниците в сглобката си спомниха за потребността от сключване на механизъм, с който да бъдат регламентирани назначенията.
Парламентът гласоподава промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, с които се основава народен указател на записаните за педофилия у нас и в чужбина.
На 1 декември Народното събрание  ратифицира контракта за придобиване на бойни машини " Страйкър ". Прогнозната стойност на контракта е 1 208 560 357 щатски $.
Два дни преди локалните избори в Народното събрание се развихри

нов скандал с машинното гласоподаване

След ексклузивен председателски съвет ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов заяви пред медиите за отчет на ДАНС, съгласно който зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал и свалил на флашка информацията, обвързвана със сигурността на устройствата за гласоподаване. По-късно Народно събрание сътвори краткотрайна комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със обстановката.
Отворените въпроси на парламентарната 2023 чакат своето решение през 2024 година. А нека, но едва ли...> Корнелия Нинова:

Това Народно събрание няма няма потенциал
да трансформира публичния контракт

Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито честен потенциал да прави промени в главния закон и да трансформира публичния контракт в България, зяви водачът на Българска социалистическа партия Конелия Нинова във връзка измененията в Конституцията. И посочи, че социалистите ще гласоподават срещу тях.  
" Още един път потвърждаваме, че сме съпротива и единствената опция на сглобката. Ние от Българска социалистическа партия не внесохме нито едно предложение, тъй като сме кардинално, поредно срещу тези неверни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, през днешния ден няма да бъдат тук, с цел да защитят личните си оферти ", акцентира Нинова.
Конституцията е висша форма на публичен контракт и като такава би трябвало да изисква голямо публично единодушие, уточни тя. Нямаме и първи проблясъци на публично единодушие, установи Нинова. Тя напомни, че има над 50 негативни мнения от всички професионални гилдии, от неправителствени организации, интернационалните организации, Венецианската комисия и нито едно положително.
" Оценките за тези оферти са от противоконституционни  до изменничество на националния  суверенитет, изтъквам учени, конституционалисти и експерти. Голямата цел на тези промени беше промяната в правосъдната система, означи Нинова и посочи, че всички, които работят в правосъдната система, споделят, че  измененията са недомислени, противоконституционни и че ще основат повече проблеми, в сравнение с ще решат ", безапелационна е Нинова.
Според нея те съставляват политическо преодоляване на прокуратурата, покоряване на прокуратурата на политическата воля на болшинството, разсипване на прокуратурата, цитати, казани от прокурори посредством тази сякаш децентрализация - това не е правосъдна промяна за по-добро.
" Ще довършите дефинитивно фантазията за правдивост, която има всеки български жител във връзка с правораздаването. Двойното поданство за народни представители, а оттова и за други висши длъжности в страната, съставлява отвод от народен суверенитет ", уточни Нинова.

Равносметката

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е приело 79 закона, 209 решения и три заявления, сочи информация, готова от дирекция " Законодателна активност, парламентарен надзор и право на Европейски Съюз " на Народното събрание и неговия пресцентър.
Депутатите са заседавали 89 пъти като 16 от пленарните съвещания са били изключителни.
От 12 април до 21 декември 2023 година в 49-ото Народно заседание са постъпили общо 243 законопроекта, като 133 от тях са импортирани от народни представители. За този интервал в Народното събрание са постъпили 294 проекторешения, от които 274 от народни представители. Внесени са и 9 плана за обръщения и заявления.
През втората си сесия от 1 септември до 21 декември 2023 година 49-ото Народно заседание е провело 42 пленарни съвещания, 12 от които изключителни. През този интервал депутатите са приели 47 закона, 12 решения и две заявления. Постъпилите законопроекти са 85, проекторешенията - 113, а плановете за обръщения и заявления - 9.

102 часа и 52 минути въпроси и отговори

В 49-ото Народно заседание до 20 декември 2023 година са заложени 2011 въпроса и са отправени 57 питания. Парламентарен надзор е провеждан в 12 пленарни съвещания за парламентарен надзор и в четири изключителни пленарни съвещания. Блицконтрол е провеждан в 5 съвещания, като са заложени 48 въпроса от народни представители от всички парламентарни групи.
Използваното парламентарно време за реализиране на контролната функционалност на Народното събрание от началото на мандата е 102 часа и 52 минути.
В този интервал употребяваните форми на парламентарен надзор са въпроси и питания, блицконтрол, разисквания по запитване, чуване и избор на съмнение. Проведени са 21 чувания по член 111 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, едно обсъждане по запитване и са отхвърлени два вота на съмнение.
От заложените въпроси с писмен отговор са 1549, а 462 - с вербален. При питанията 41 са били с писмен отговор, а 16 с вербален. Отговорено е на 1640 въпроса и на 42 питания, а 61 въпроса и 2 питания са оттеглени.
През втората сесия са заложени 620 въпроса и 14 питания, имало е 4 чувания и два вота на съмнение. Парламентарен надзор е провеждан в 5 пленарни съвещания и блицконтрол - в две пленарни съвещания, като в него са заложени 19 въпроса. Използваното парламентарно време за реализирането на контролната функционалност на Народното събрание е 30 часа и 36 минути. От заложените въпроси 502 са с писмен отговор, а 118 - с вербален. Отговорено е на 477 въпроса, а 20 са оттеглени. От отправените питания 11 са писмени, а 3 - устни. Отговорено е на 9 питания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР