2023 г. се очертава да бъде най-топлата от 125 хил.

...
2023 г. се очертава да бъде най-топлата от 125 хил.
Коментари Харесай

Чака ли ни рекордно топла зима?

2023 година се обрисува да бъде най-топлата от 125 хиляди години насам. С тази вест шокираха учени от Европейски Съюз, откакто данни демонстрираха, че този октомври е бил най-горещият в миналото за тази ера, заяви Си Ен Ен.

Според службата на Европейски Съюз “Коперник ” в региона на изменението на климата (C3S) предишният месец е счупил температурния връх от октомври 2019 година “Рекордът беше строшен с 0,4°C, което е голяма разлика ”, съобщи зам.-шефката на C3S Саманта Бърджис и дефинира аномалията като “много рискова ”.

Според данните междинната температура на въздуха за октомври е била с 1,7° по-висока по отношение на прединдустриалния интервал сред 1850 и 1900 година

Вредните излъчвания от парникови газове, породени от човешка активност, са едни от основните виновници за горещините в международен мащаб.

Допълнително за покачването на градусите през 2023 година обаче способства и появяването на климатичния феномен Ел Ниньо (топлото течение в Тихия океан, което оказва въздействие върху международния климат - б.а.). Тази година се чака да измести предния рекордьор по горещини - 2016 година, показват още от C3S, като означават, че тогава отново е бил интервал на изключително мощен Ел Ниньо.

За да създадат прогноза, която да обгръща интервал над 100 хиляди години, “Коперник ” събира данни и от други организации, защото учените от Европейски Съюз разполагат с информация от 1940 година насам. “Когато комбинираме нашите данни с тези на Междуправителствената експертна група по климатичните промени към Организация на обединените нации (IPCC), можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 хиляди години ”, разясни Бърджис.

Според учените единственият различен случай на месец с такива огромни температурни върхове е бил септември тази година.

“Септември в действителност ни изненада. Така че след предишния месец е мъчно да се дефинира дали се намираме в ново положение на климата. Но в този момент върховете не престават да се натрупат и стартират да ме изненадват по-малко, в сравнение с преди ”, разяснява още Бърджис.

“Сега множеството години на Ел Ниньо са рекордни, тъй като спомагателното стопляне от явлението се прибавя към непрекъснатата скорост на породеното от индивида световно стопляне ”, изясни климатологът от Пенсилванския университет Майкъл Ман. Затоплянето на климата стана изключително ясно с естествените бедствия, които застигнаха света тази година - опустошителни пожари, мощни стихии, наводнения, които взеха десетки хиляди жертви по целия свят.

Междувременно Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации (СМО) заяви, че Ел Ниньо може да продължи чак до април 2024 година, като “има 90% възможност то да се задържи през цялата идна зима в Северното полукълбо ”.

Ел Ниньо нормално се появява на всеки 2 - 7 години, като е обикновено да увеличи международните температури. На фона на световното стопляне обаче комбинацията има капацитет да бъде рискова. Ръководителят на СМО Петери Талас предизвести, че

откакто 2023 година е на път да стане температурен рекордьор, “следващата година може да е още по-топла ”.

По думите му това “недвусмислено ” се дължи на възходяща централизация на парникови газове в атмосферата, а “екстремните феномени като горещини, суша, горски пожари, проливни дъждове и наводнения ще се засилят в някои райони, което ще докара до съществени последствия ”.

Ел Ниньо се появи последно сред 2018 - 2019 година, като беше последван от дълъг интервал на Ла Ниня (студеното течение в Тихия океан, противоположното събитие на Ел Ниньо - б.а), който завърши по-рано тази година. Според СМО настоящия Ел Ниньо ще затопля централната част на екваториалния Тихи океан до април, което ще докара до по-високи температури в по-голямата част на Световния океан, както и в съвсем всички сухоземни региони.

Очакват се още превалявания над нормата в Африканския рог, Ла Плата в Южна Америка, в някои елементи на Северна Америка, както и в Централна и Източна Азия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР