2022 година беше пълен провал за пазарите, оставяйки на ръба

...
2022 година беше пълен провал за пазарите, оставяйки на ръба
Коментари Харесай

WSJ: Американските борси приключиха с най-големия си провал от 2008 г.

2022 година беше цялостен неуспех за пазарите, оставяйки на ръба вложителите в акции, облигации и криптовалути. На този декор политиката на Федералния запас продължава да дефинира дебата за това какво следва през 2023 година, написа в последния си пазарен разбор Wall Street Journal.   Акциите паднаха. Облигациите бяха наранени от най-лошата си ликвидация до момента, а на криптопазарите видяхме колапса на редица колоси, в това число FTX, отбелязва WSJ.     Метежът на международните пазари имаше вцепеняващ резултат върху Уолстрийт и отвън него.    Компаниите, които се надяваха да станат обществени, се отхвърлиха от проектите си. Банките, които нормално печелят от такси за консултиране на покупко-продажби и първоначални обществени предлагания, понижават бонусите заради сушата.    S&P 500 падна с 19% за годината, a индустриалният Dow Jones - с 8,8%. Nasdaq Composite се намали с 33%, обиден от внезапното намаляване на софтуерните акции. И трите показателя записаха най-големите си спадове от 2008 година насам, годината, в която Lehman Brothers се срина. Търговията беше плаха преди празничния уикенд, като акциите завършиха с леко намаляване, прибавя WSJ.

Облигациите, чиято рентабилност нараства с рухването на цените им, имаха още по-тежка година. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на Съединени американски щати, които оказват въздействие върху всичко – от ипотечните лихви до студентския дълг – се увеличи до 3,826% от 1,496% в края на 2021 г.   Как нещата потеглиха в толкоз неприятна посока?    Накратко, вложителите и политиците се оказаха въвлечени в
залагания, че скокът на инфлацията през 2021 година ще се окаже временен.   Вместо това ценовият напън се изостри от съветската инвазия в Украйна, която докара до скок на цените на петрола и газа през февруари и март. И даже когато цените на силата се намалиха, инфлацията остана настойчиво висока. В опит да понижи инфлацията, Федералният запас извърши най-агресивните си нараствания на лихвените проценти от 80-те години на предишния век.   По-строгата парична политика накара вложителите да избягат от най-популярните залози на пазарите от предходни години.    Когато лихвените проценти бяха извънредно ниски, каквито бяха повече от десетилетие след финансовата рецесия от 2008 година, на вложителите струваше по-малко да залагат на акции на постоянно нерентабилни компании, обещаващи да обезпечат огромен напредък през идващите години. Сега към този момент те не са склонни да залагат на рискови вложения с несигурни облаги.   Това изяснява за какво толкоз доста софтуерно насочени компании бяха толкоз мощно наранени тази година. Индексът NYSE FANG+, който следи представянето на Meta, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet, наред с други акции, се намали с 40%, отбелязва WSJ.   Акциите на Tesla претърпяха най-лошата си година до момента, защото основният изпълнителен шеф Илон Мъск беше ангажиран повече с Twitter, откогато пое собствеността върху платформата през октомври.

„ В предишното бяхме малко капризни, преминавайки през дълъг интервал от 2000 година насам на повишаване на оценките на акциите и относително ниска волатилност, която беше прекратена единствено по време на финансовата рецесия “, споделя Мария Васалоу от Goldman Sachs Asset Management, представена от изданието.   През 2022 година тази динамичност беше преобърната от политиката на Фед, прибавя тя.

Биткойнът се срина с повече от 60%, внезапен поврат, откакто доближи върхове през 2021 година, напомня още WSJ. Срина се TerraUSD - криптовалутата, рекламирана като несъмнено пристанище при неустойчивост. Клиентите бяха оставени да се борят да си върнат парите след вълна от банкрути.  Повишената волатилност не беше неприятна за всички.   Заради по-големите съмнения на пазара към 55% от интензивно ръководените взаимни фондове с огромна капитализация бяха на път да надминат референтните си индикатори тази година, най-високият дял от 2007 година, съгласно разбор на Goldman Sachs от средата на ноември. Хедж фондовете, които ползват тактики, с цел да се възползват от неустойчивостта, също излязоха на върха.   Друга богато възнаградена група беше тази, която вярно дефинира времето за огромното рали на стоките.   Цените на суровия нефт в Съединени американски щати надвишиха 130 $ за барел през март, достигайки 13-годишен връх, откакто усилването на съветските офанзиви в Украйна накара законодателите в Съединени американски щати и Европа да обсъдят възбрана на вноса на съветски нефт и енергийни артикули.    Въпреки че цените на петрола не съумяха да запазят инерцията си през втората половина на годината, те въпреки всичко регистрираха скромни облаги за 2022 година, трансформирайки се в една от дребното ярки точки в другояче мрачната година за пазарите.   Бумът на петрола беше добра вест за акциите на енергийните компании. Occidental Petroleum, която притегли вниманието на Уорън Бъфет, завърши годината с най-голямата си годишна облага до момента. Същото направи и Exxon Mobil Corp., която, сходно на съперниците си, се радваше на рекордни облаги през 2022 година

Дебатът за това какво следва към този момент е в ход.   Прогнозите на доста икономисти са за криза в Съединени американски щати през 2023 г.    Нивото на безработица обаче остава на исторически ниско равнище.   Председателят на Фед Джером Пауъл даде знак, че не счита борбата с инфлацията за приключена.    Инвеститори и анализатори си задават следните въпроси: Дали пазарите ще претърпят огромни загуби, както след финансовата рецесия от 2008 година, само че в последна сметка цените на акциите ще стартират да се повишават в подобаващият миг? Или рухването ще е по-дълго, в сравнение с множеството чакат? Такъв беше казусът след краха на dot-com. На S&P 500 му бяха нужни 2 години и половина, с цел да стигне дъното си, като неведнъж се противопоставяше на търговците, които имаха вяра, че са единствено на дни от края на разпродажбите.   В момента доходността на краткосрочните и по-дългосрочните съкровищни облигации наподобява по този начин, като че ли се дефинира от “по-умерен Фед ”, а не от централна банка, която даде знак, че възнамерява да поддържа строга парична политика в обозримо бъдеще, разяснява WSJ.    Това може да сътвори проблеми за търговците на облигации, в случай че догатките им за това накъде ще върви паричната политика през идната година се окажат неверни. Те залагат, че Фед ще промени курса си от повишение на лихвите към намаляването им още през идната година, съгласно данни на FactSet.    „ Смятаме, че всички лихвени проценти са прекомерно ниски “, сподели обаче Роберто Перли, началник на световните проучвания в Piper Sandler и някогашен старши чиновник във Фед, съгласно който пазарите наподобява не правят оценка опцията за продължителна болежка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР